Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 36 - „Őrizd az ót, s hozz elő újat!”

Egyházunk egy-két hete

„Őrizd az ót, s hozz elő újat!”

„Veni Sancte! A Lélek megőrzi, ami régi, és megújítja, amit meg kell újítania. Őrizd meg a régi értékeket, és lásd meg, hol van szükség újításra, változtatásra!” – szeptember 1-jén ezekkel a szavakkal bocsátotta útjára Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke Homoki Pált, a Soltvadkerti Evangélikus Egyházközség megválasztott új lelkészét. Az ünnepi istentisztelet iktatási szolgálatát Lupták György, a Bács-Kiskun Egyházmegye esperese végezte.

Az egyházkerület püspöke Mt 4,18–22 alapján tartott igehirdetésében felidézte saját emlékeit: pályája elején ő is egy harminckilenc éves szolgálatot folytatott, akárcsak a templom oltára előtt álló fiatal lelkész, aki Káposzta Lajos esperes közel négy évtizedes munkáját viszi tovább Soltvadkerten.

Az egyházközségben négy éve munkálkodó lelkész már hatodéves szolgálatát is itt kezdte, majd – egy év miskolci kitérő után – beosztott lelkészként került viszsza Soltvadkertre. Ismeri tehát a meglévő értékeket, az új felépítésének a kihívása pedig számára mostantól veszi kezdetét.

Beiktatásának alkalmából Homoki Pál Ef 5,8–9 alapján hirdette Isten igéjét, s prédikációjában kérdések özönét fogalmazta meg parókusi szolgálatának egyszerre örömteli és nyomasztó felelősségével kapcsolatban. Elmondta, hogy nem programot akar hirdetni, csak egy kéréssel szeretne fordulni a gyülekezethez: „Gyertek velem!” Hangsúlyozta, hogy Isten hűséges szolgájaként nem magányos harcos és mindent mindenkinél jobban tudó nagytiszteletű úr akar lenni, hanem társ a munkában.

Az ünnepi közgyűlést Péczka Ferenc, a Soltvadkerti Evangélikus Egyházközség felügyelője nyitotta meg. A Déli Egyházkerület felügyelőjének, Radosné Lengyel Annának és Lupták György esperesnek az üdvözlő szavai után Süller Zsolt, a Tordas–Gyúrói Evangélikus Egyházközség lelkésze, majd Fellegvári Zoltán, a miskolci Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola igazgatója köszöntötte az újonnan beiktatott lelkipásztort.

A bodelshauseni testvérgyülekezet nevében Hermann Messner lelkész tolmácsolta a németországi hívek üdvözletét. Font Sándornak, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökhelyettesének, a gyülekezet presbiterének a köszöntése után Lehoczki Ferenc polgármester jókívánságaival zárult a köszöntések sora.

Petri Gábor

Regionális hozzárendelés: Soltvadkerti Evangélikus Egyházközség