Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 36 - Kettős ünnep Domonyban

Egyházunk egy-két hete

Kettős ünnep Domonyban

1881 óta mindössze három lelkésze volt a domonyi evangélikus gyülekezetnek, akik tehát egyenként átlagosan negyven évig szolgáltak az 1681-ben alapított egyházközségben. A parókus lelkipásztorok sorában – a hivatalosan múlt vasárnap, szeptember 2-án szolgálatba állt – Sághy Balázs a tizenhatodik. Őt a domonyi templom szentelésének kétszázharmincadik évfordulója alkalmából tartott ünnepi istentiszteleten iktatta hivatalába Mekis Ádám, az Észak-Pest Megyei Egyházmegye esperese.

Sághy Balázs a Veszprém megyei Nagyalásonyból származik. Édesapja – Sághy András – az ottani evangélikus gyülekezetben szolgált, majd a Celldömölki Evangélikus Egyházközség választotta lelkészévé. Balázs a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett; az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakán 2002-ben szerzett diplomát, és az Ágfalvai Evangélikus Egyházközség beosztott lelkésze lett.

Teológusévei alatt két ízben is lehetősége nyílt arra, hogy az USA-ban „nyaraljon”, pontosabban hogy aktívan bekapcsolódjon egy ottani evangélikus ifjúsági tábor gyermekmunkájába. 1999–2000-ben a neuendettelsaui Augustana-Hochschuléban folytatott tanulmányokat; ez a tanév németnyelv-tudásának elmélyítése szempontjából is meghatározó volt a számára. Balázs 2001-ben feleségével együtt egyéves ösztöndíjat kapott az Amerikai Egyesült Államokba, ezután viszont a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nyelvi Intézetében történetesen német szakfordítói diplomát szerzett. (Sághy Kata ma már szintén lelkész; a lelkipásztor házaspárnak két gyermeke van: Eszter és Balázs Boldizsár.)

Az újonnan megválasztott pásztor elődjének harmincöt évig tartó gyülekezetépítő munkáját folytathatja. Baranyai Tamás ugyan nyugalomba vonult, de – hosszú szolgálatának is köszönhetően – Domony kétszázharminc éves evangélikus templomát ma is „élő kövek” alkotják.

Prédikációjában Sághy Balázs a békéltetés szolgálatának fontosságát emelte ki. Lelkészi hitvallásaként és programjaként megfogalmazta: szolgálni, nem pedig nem uralkodni szeretne; alapvető nyitottsággal fog közeledni az emberekhez, és a hívek hétköznapjaiban való aktív szerepvállalásra törekszik.

Az ünnepi istentiszteleten igei köszöntőt mondott dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke és D. Szebik Imre nyugalmazott püspök, de az istentisztelethez kapcsolódó közgyűlésen köszöntötte az újonnan beiktatott lelkészt – többek között – Benczúr László egyházkerületi felügyelő és természetesen a leköszönő lelkész, Baranyai Tamás is. A kuhmói finn testvérgyülekezet üzenetét Kari Nikulainen esperes adta át. Az ősi confirmát harminchét Luther-kabátba öltözött lelkész énekelte.

Czöndör István

Regionális hozzárendelés: Domonyi Evangélikus Egyházközség