Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 36 - Kedves Gyerekek!

Gyermekvár

Kedves Gyerekek!

Most induló hétrészes sorozatunkban ismét Albert és Pongrác lovaggal kelhettek útra, ahogyan tavaly is tettétek. Ezúttal is a Tudás erdejében található várhoz kell menniük, azonban most a várat megszálló hétfejű sárkányt kell legyőzniük. A két nemes lovag minden alkalommal úgy próbálja meg teljesíteni ezt a feladatot, hogy egy-egy, valamiképpen a Bibliához kapcsolódó feladványt ad a sárkánynak. Ezeket a rejtvényeket ti is megoldhatjátok, a helyes megfejtéseket pedig – akár a hetedik rész végén összegyűjtve is – küldjétek el szerkesztőségünk címére (Evangélikus Élet szerkesztősége, 1085 Budapest, Üllői út 24.). A borítékra írjátok rá: Gyermekvár. A végén jutalmul a sorozathoz kapcsolódó játékot kaphattok.

1.

Albert és Pongrác lovag sietve lépett be Szakáll király tróntermébe, ahol az uralkodó már türelmetlenül várta őket.

– Nemes lovagjaim! Most érkezett a futár a szörnyű hírrel, hogy a Tudás erdejében levő várat, amelyet próbák árán ti találtatok meg, elfoglalta egy hétfejű sárkány. Induljatok el tüstént, és győzzétek le! Vigyázzatok azonban, mert a hírek szerint nagyon veszélyes, és csak úgy lehet tőle megszabadulni, ha egymás után semmisítitek meg a fejeit. Mindegyiknek más-más a „gyenge pontja”. Kémeink összeállítottak egy listát ezekről, vigyétek magatokkal! Azt tudjuk még a sárkányról, hogy a Tudás erdejében született, így a bibliai történetek közül is ismer néhányat. Ám hiányosak az ismeretei – ezt használjátok ki!

A két lovag sietve összepakolta a legszükségesebbeket, és egy óra múlva már a vár felé vágtattak. Három hét is eltelt, mire a Tudás erdejének fái alatt megpihenhettek.

– Albert barátom! Azt írja a lista, hogy a sárkány első feje botfülű. Ezért irtózik minden énekszótól.

– Hát akkor nincs más hátra, Pongrác barátom, lopakodjunk közelebb a várhoz, rejtőzzünk el a bokrok között, és kezdjünk el jó hangosan énekelni. Addig ne hagyjuk abba, amíg ki nem múlik a sárkányfej!

Így is tettek. Az első fej, amikor meghallotta a két jó hangú lovagot énekelni, irigységében olyan mérges lett, hogy megpukkadt. Albert és Pongrác lovagnak ezután már csak hat fejet kellett legyőznie.

A hangjegyekbe írt betűkből olvassátok össze az első sorát annak az éneknek, amelyet a lovagok énekeltek!