Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 37 - Városmisszió 2007

Keresztutak

Városmisszió 2007

„Reményt és jövőt adok nektek” a mottója a szeptember 16. és 22. között megrendezendő Városmisszió Budapest 2007 elnevezésű programsorozatnak. A katolikus egyház igehirdető rendezvényén a pápát Camillo Ruini bíboros képviseli. Az első városmissziót 2003 májusában Bécsben szervezték meg.

A budapesti misszió tervét Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek hirdette meg, aki a hamarosan megvalósuló esemény előtt többek között a következőket fogalmazta meg: „Nyilvánosan is fel kell mutatnunk Krisztus jó hírének jelét és mindazt a kulturális és emberi gazdagságot, amit a kereszténység Európában ma is hordoz. Ezért hát bátran, de nem agresszívan, a modern hírközlés, a látvány, a művészetek és a zene eszközeit is felhasználva fordulunk Európa nagyvárosainak lakóihoz.”

A fővárosi központi programok szeptember 15-én, szombaton kezdődnek. Ezen az előkészületi napon a misszió hazai résztvevői és külföldi vendégei zarándoklatot tartanak, és szentmisén vesznek részt Máriaremetén. Ekkor és másnap rendezik meg a nyitott templomok éjszakáját, mely esemény része az azon a hétvégén tartandó kulturális örökség napjai rendezvénysorozatnak.

A késő éjszakáig, hajnalig nyitva tartó templomokban vezetéssel és kulturális programokkal, előadásokkal várják az érdeklődőket. (Ugyanazon az estén fogadják Lisieux-i Szent Teréz – a missziók főpatrónája – ereklyéjét a Szent Imre-templomban, ahol a városmisszió ideje alatt őrzik.)

A Városmisszió Budapest 2007 hivatalos programja szeptember 16-án 19 órakor ünnepi megnyitóval veszi kezdetét a Szent István-bazilikában. Szeptember 17-től tartják meg a plébániai és missziós rendezvényeket. Mindegyik nap egy-egy központi eszme köré rendeződik: szeptember 17. a hit, szeptember 18. a szeretet, szeptember 19. a vértanúság, szeptember 20. az öröm napja. Másnap a remény napjának fontos eseménye a Gellért-hegyi fáklyás felvonulás és szentmise lesz. Szeptember 22-én, a jövő napján kerül sor a meghívott főpásztorok kerekasztal-beszélgetésére, és ekkor tartják a záró szentmisét a bazilikában.

Bár a városmisszió legtöbb programját a helyi plébániák szervezik, ezek mellett lesznek központi helyszínek is a városban, ahol utcai evangélizációs színpadokat állítanak fel. A pesti oldalon a Blaha Lujza, a Nyugati, a Városház, a Vörösmarty és a Liszt Ferenc téren, a budai oldalon a Moszkva téren várják változatos programokkal az érdeklődőket. A kínálatban többek között koncertek, tanúságtételek, beszélgetések, pantomimek, jelenetek, igehirdetések, minikiállítások szerepelnek. Ezek a missziós „támaszpontok” általában hétfőtől péntekig 13 óra és 18.30 között, szombaton 10-től 16 óráig tartanak nyitva.

A budapesti városmisszióhoz kapcsolódik az Országunk titkos ereje című kiállítás, melynek egyházi fővédnöke Erdő Péter bíboros, világi fővédnöke Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság volt elnöke. A Szent István-bazilikában október 14-ig naponta 10–18 óra között megtekinthető tárlaton mintegy száz művész több mint háromszáz alkotása látható. Ugyancsak a városmisszió keretén belül soul-gospel fesztivált rendeznek a WestEnd tetőteraszán szeptember 19–22. között mindennap 18-tól 22 óráig. Szeptember 15. és 22. között kerül sor a szakrális művészetek hete programjaira.

A főváros legnagyobb múzeumaiban, kiállítóhelyein, valamint egyéb közművelődési és oktatási intézményeiben kiállításokkal, hangversenyekkel, előadásokkal várják az érdeklődőket. A misszió és a művészeti hét programja a rendezvény hivatalos honlapján (www.varosmisszio.hu) olvasható.

Forrás: Buda Lapja