Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 37 - Az egyházak Európa egyesítésében játszott szerepét méltatta az Európai Bizottság elnöke

A hét témája

Az egyházak Európa egyesítésében játszott szerepét méltatta az Európai Bizottság elnöke

Az egyházaknak az európai egyesítési folyamatban betöltött szerepét méltatta múlt csütörtökön José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Nagyszebenben tartott harmadik európai ökumenikus nagygyűlésen.

„Az Európai Bizottság mindig is figyelemmel kísérte a keresztény egyházak elkötelezettségét, amelyek a kezdetektől kísérték és bátorították az európai építkezés nagy kalandját” – mondta beszédében. „Az egyházak hozzájárulása az európai egyesítési folyamathoz még nyilvánvalóbb akkor, amikor az az ökumenikus szellem keretei közé illeszkedik” – tette hozzá.

Barroso kitért az Európai Unió új reformszerződésére is. Erről úgy vélekedett: lehetővé fogja tenni a szervezet számára, hogy „megvédje és világméretekben előmozdítsa közös értékeit és létfontosságú érdekeit”.

XVI. Benedek pápa levélben köszöntötte a nagygyűlés résztvevőit és főszervezőit, Erdő Péter bíborost, esztergom–budapesti érseket, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnökét és Jean-Arnoldt de Clermont tiszteletest, az Európai Egyházak Konferenciájának (KEK) elnökét. A római katolikus egyház feje azon kívánságának adott hangot, hogy „a találkozó mozdítsa elő a keresztény egyházak egységtörekvését, tiszteletben tartva a jogos különbözőségeket”. Hangsúlyozta, hogy elődjéhez, II. János Pálhoz hasonlóan fontos feladatnak tartja „a kereszténységnek az ökumenizmus útján történő előrehaladását”, amely mellett a katolikus egyház már a II. vatikáni zsinattal „visszafordíthatatlan módon” elkötelezte magát. Emlékeztetett az eddig megtett út fontosabb állomásaira, az 1989-es bázeli és az 1997-es grazi találkozóra, valamint a 2001-ben Strasbourgban aláírt Ökumenikus Chartára, békét és egységet kérve az Európában élők számára.

MTI