Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 37 - Közérdek

Szószóró

Közérdek

A legközelebbi Tamás-mise – a keresők istentisztelete – szeptember 16-án, vasárnap 15.30-kor kezdődik. Mottója a helyszínhez és az alkalomhoz illően ez: „Közérdek”. A kéthavonta megrendezendő, „picit más”, fiatalosabb és közvetlenebb istentiszteletet ezúttal nem egy templom falai között, hanem szabad téren, a Deák téri templom mögötti Városház parkban tartjuk.

Talán vannak, akik ezt olvasva így gondolkodnak: sajnos az emberek nem szívesen mennek be a templomokba. Szomorú, hogy nekünk kell kimennünk hozzájuk. Talán úgy érezzük, távol van tőlünk az a csodálatos és hatalmas Jézus, aki olyan bámulatos erővel vonzott magához mindenkit. Gyengülne az ereje? Miért nem „intézi el”, hogy kíváncsi emberek sokasága töltse meg a padsorokat? – Van azonban valami, amit fontos megértenünk.

Jézus, amikor kiküldte tizenkét tanítványát, ezt mondta nekik: „Menjetek el, és hirdessétek: elközelített a mennyek országa!” (Mt 10,7) „Amit a sötétségben mondok nektek, azt a világosságban mondjátok el; amit fülbe súgva hallotok, azt a háztetőkről hirdessétek.” (Mt 10,27) Jézus küldte a tanítványait – és küld minket is, hogy vigyük a békesség hírét. Ő ismeri az egyháztól távolabb álló emberek érzéseit, gátlásait. Tudja, hogy nekik is nehéz olyan helyen keresni az Atya felé vezető utat, amely számukra teljesen idegen. (Lehet, hogy ha korábban nem szoktuk volna meg a templom, a gyülekezet légkörét, számunkra is idegen lenne.) Ám ha mi ismerjük ezt az utat, ugyanúgy nem tarthatjuk meg magunknak, ahogyan egy halálos betegség gyógymódja sem maradhat a laboratóriumban dolgozók titka.

Nagy a felelősségünk. Ezért ha az emberek maguktól nem kíváncsiak arra, amit tovább tudnánk adni nekik, ne haragudjunk meg, hanem törekedjünk számukra érthető nyelven hirdetni az evangéliumot! Kérjünk lelkesedést, elköteleződést, Szentlelket, előkészített helyzeteket, hogy mindennapjainkban is továbbadhassuk az örömhírt! Biztatásul ne feledjük: Isten „azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére” (1Tim 2,4). Isten hatalmában bízva várhatunk nagy dolgokat a Tamás-mise keretein belül is.

Bálint Nóra