Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 39 - Részecskegyorsítóba teszik a holt-tengeri tekercseket

e-világ

Részecskegyorsítóba teszik a holt-tengeri tekercseket

Brit kutatók egy speciális részecskegyorsítóban az univerzum egyik legerősebb fényforrásával világítják át a holt-tengeri tekercsekhez hasonló törékeny dokumentumokat, mert reményeik szerint így megismerhetjük a mostanáig olvashatatlan oklevelek és pergamenek titkait.

A brit szakértők egy korábban épített eszközzel vizsgálják meg azokat a régi dokumentumokat, amelyek túl törékenyek és sérülékenyek ahhoz, hogy kicsavarják vagy felnyissák őket.

A gyémántszinkrotronnak nevezett készülék a napnál tízmilliószor nagyobb intenzitású röntgensugarakat állít elő, és ez lehetővé teszi a kutatók számára, hogy a korábbi teszteknél sokkal alaposabb fizikai és kémiai vizsgálatot végezzenek a mintákon. A készülék az oxfordshire-i Didcot egyik futurisztikus épületében található, amelyet február óta használnak a kutatók.

Tim Wessnek, a cardiffi egyetem professzorának a tájékoztatása szerint elsőként a holt-tengeri tekercseket szeretnék átvilágítani, amelyeket 1947 és 1956 között találtak meg; jelenleg közel nyolcszázötven darab áll a kutatók rendelkezésére.

A tekercsek egy részét a mai napig nem tudták megvizsgálni, mert a kutatók attól tartottak, hogy komoly bajuk eshet. A szinkrotronban azonban végre olvashatóvá válnak majd az ismeretlen szövegrészletek is.

A kutatók később az amerikai Függetlenségi nyilatkozatot is szeretnék hasonló teszteknek alávetni.

MTI