Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 45 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Mennyei Atyánk! Köszönjük igédet, amely által biztatsz és erősítesz minket, és amely szeretetedet hirdeti közöttünk. Köszönjük bátorításodat; add, hogy ne csüggedjünk akkor sem, amikor közelünkben arat a halál. Segíts bízni most hallott igédben, abban, hogy előhozod elhunyt szeretteinket Fiad által, s hogy a Krisztusban elhunytakkal együtt ragadtatunk el a dicsőségben visszatérő Úr fogadására.

Őrizd meg, mindenható Istenünk, a teremtett világot és annak jó rendjét. Adj kedvező időjárást, hogy a természet ereje se egészségünkben, se földjeinkben, se otthonainkban, se más tulajdonunkban ne tegyen kárt.

Adj békét és egyetértést az emberek között, hogy mi is erre törekedjünk, s így minél többen élhessünk viszály és szeretetlenség nélkül.

Könyörgünk egyházunkért. Te tudod, milyen nehéz helyzetben vagyunk. Kérünk, támassz az emberekben jóindulatot a te néped iránt. Áldd meg gyülekezeteinket, hogy a fiatalok is szívesen hallgassák a te igédet, amely által jó életük lehet földi útjukon.

Áldd meg hazánkat, népünket. Adj életkedvet és reménységet az embereknek, hogy szívesen hozzanak utódokat erre a világra, hogy el ne fogyjon magyar népünk.

Kérünk, adj vezetőinknek bölcsességet, hogy istenfélelemmel és legjobb tudásuk szerint hozzanak olyan döntéseket, amelyekkel nemcsak a maguk kényelmét, hanem sok ember boldogulását szolgálják.

Könyörgünk a rászorulókért, a szenvedőkért, az idősekért és a betegekért. Add, hogy nehéz körülményeiket ne csapásodként, haragod kitöltéseként éljék meg. Segíts nekik, hogy meglássák nyomorúságukban szerető, atyai hívásodat; add, hogy belássák: neked az a célod a nehézségeinkkel, hogy mind közelebb kerüljünk hozzád, míg végül kegyelmedből minden elhunyt testvérünkkel együtt elragadtatunk a dicsőségben visszatérő Úr fogadására, és így mindenkor az Úrral leszünk. Erre kérünk Fiad, Jézus Krisztus által. Ámen.