Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 45 - A Rát Mátyás-díj 2007. évi kitüntetettje: Alexa Károly

Kultúrkörök

A Rát Mátyás-díj 2007. évi kitüntetettje: Alexa Károly

Az erdélyi Visky András, majd a Londonban élő Pátkai Róbert után az ország jelenlegi határain belül tevékenykedő író-lapszerkesztő, Alexa Károly részesült idén Rát Mátyás-életműdíjban. Az indoklás szerint a neves publicista „újságírói, szerkesztői, irodalomtörténészi, oktatói-nevelői, kultúrpolitikusi életművéért, a nemzeti és keresztény hagyomány kiemelkedő színvonalú ápolásáért” érdemelte ki a Protestáns Újságírók Szövetsége (Prúsz) által 2005-ben alapított díjat.

Bár információnk szerint az nem szempont, hogy egy-egy kitüntetett mely protestáns felekezet tagja, az október 31-i díjátadásról tudósító napilap – a Magyar Hírlap – érdekes adalékként idézi Alexa Károly legújabb esszékötetének erről árulkodó sorait. Eszerint személyében – a református Visky és az evangélikus Pátkai után – most egy kálvinistává lett lutheránus vehette át az első magyar nyelvű újság, az 1780 januárjában megjelent Magyar Hírmondó (evangélikus) lelkész-szerkesztőjéről elnevezett plakettet Novotny Zoltántól és Faggyas Sándortól, a Prúsz elnökétől, illetőleg elnökségi tagjától. (A bronzból készült éremkülönlegesség Kutas László szobrászművész alkotása.)

A Rát Mátyás-díj átadásának színhelye a budai Szilágyi Dezső téri református templom volt, ahol a reformáció emléknapján tartott esti áhítaton a helyi gyülekezet vezető lelkésze hirdette Isten igéjét. Illés Dávid 1Kor 5,6–8 alapján hangsúlyozta: Krisztusra tekintve kell megújulnunk, hogy éltető kovásszá lehessünk a világban.

Az ünnepi istentisztelet záróakkordjaként Hűvösvölgyi Ildikó színművész örvendeztette meg a gyülekezetet Csendes csodák című Reményik Sándor-estjével Csáki András gitárművész közreműködésével. Mindkét előadóművész a Szilágyi Dezső téri református egyházközség tagja.

GaZsu