Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 46 - Kedves Gyerekek!

Gyermekvár

Kedves Gyerekek!

Utolsó előtti részéhez érkeztünk mostani sorozatunknak, melyben Albert és Pongrác lovaggal kelhettetek útra. Ezúttal is a Tudás erdejében található várhoz kellett menniük, azonban most a várat megszálló hétfejű sárkányt kell legyőzniük. A két nemes lovag minden alkalommal úgy próbálja meg teljesíteni ezt a feladatot, hogy egy-egy, valamiképpen a Bibliához kapcsolódó feladványt ad a sárkánynak. Ezeket a rejtvényeket ti is megoldhatjátok, a helyes megfejtéseket pedig – akár a hetedik rész végén összegyűjtve – küldjétek el a szerkesztőségünk címére (Evangélikus Élet szerkesztősége, 1085 Budapest, Üllői út 24.). A borítékra írjátok rá: Gyermekvár. A végén jutalmul a sorozathoz kapcsolódó játékot kaphattok.

6.

A két lovag a Szakáll király kémeitől kapott listát tanulmányozta.

– A sárkány hatodik fejéről azt írja ez a papír, hogy nem valami alapos megfigyelő, és sokszor nem látja a részleteket – olvasta Pongrác lovag.

– Akkor pont olyan, mint Bálám próféta volt. Amikor az egyiptomi szabadulás után Izrael fiai az ígéret földje felé vonultak, Bálám szamárháton indult el, hogy tárgyaljon a zsidók ellenségeivel, a moábitákkal. Útközben azonban a szamara egyszer csak megállt, és letért az útról. Bálám mérgében megverte a szamarat. Később egy szőlők között vezető úton lapult az állat hirtelen egy falhoz – ezért is verés lett a jutalma. Ahogy továbbmentek, a szamár váratlanul lefeküdt a földre, és Bálám ütlegei ellenére sem akart felállni. Ugyanis egy angyalt látott, aki háromszor is elállta az útjukat. Így akarta Bálámot figyelmeztetni, hogy az Úrnak nem tetszik a próféta útiterve és célja. Ekkor Bálám is meglátta az angyalt, és belátta, hogy a szamara bölcsebb volt, mint ő. Vissza is akart fordulni, de az angyal megparancsolta neki, hogy menjen csak el a moábita királyhoz. Figyelmeztette, hogy csak azt szólhatja, amit az Úr mond neki. Így történt, hogy Bálám nem megátkozta, hanem megáldotta Izrael népét.

– Van egy ötletem! Rajzoljuk meg Bálámot a szamarával, és adjuk feladatul a sárkányfejnek, hogy találja meg a rajz pontos körvonalát! Szerintem ezt nem fogja túlélni.

Melyik betűjelű rajz a két lovag által rajzolt eredeti körvonala?