Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 46 - Kiskunhalasi haladás

Egyházunk egy-két hete

Kiskunhalasi haladás

A halasi evangélikusok 1941-re annyira megerősödtek, hogy kérésükre az egyházmegye 1942-ben engedélyezte az önálló egyházközséggé válást. A háború után újra megfogalmazódott a templomépítés szándéka, de a terv végül is az imaházban realizálódott.

  1. után Bachát István lett Kiskunhalas lelkésze. Nagy munkát végzett: beindította a hitoktatást, bibliaórákat tartott, megszervezte a nőegyletet. 1964-ben Bachát helyére Jeszenszky Tibor került, ő a városi és a szórvány-istentiszteletek megtartása mellett a család- és kórházlátogatás terén is jelentős munkát végzett.

A városban folyó nagyarányú építkezések miatt 1977-ben az evangélikus imatermet is lebontották. Az új imaterem a lelkészlakás egy részéből és a lelkészi hivatalból lett kialakítva. Ezt 1978-ban avatta fel Káldy Zoltán püspök.

Jeszenszky Tibor 1987. évi halálával a gyülekezet lelkész nélkül maradt. Ezután vendég és nyugdíjas lelkészek szolgáltak.

Honti Irén 1992-ben mint gyülekezeti munkatárs, 1993-tól pedig mint diakónus lelkész állt a gyülekezet élére. Az ő odaadó munkájának eredményeképpen idővel szűknek bizonyult a gyülekezeti terem, bővíteni kellett. (Ideiglenes távolléte alatt Honti Irént egy évig Holecska Anikó lelkész helyettesítette, majd Hegyi Emőke gyülekezeti munkatárs látta el éveken át az istentiszteleti szolgálatokat.)

Honti Irén idén tért vissza a gyülekezetbe, amelynek imaháza a közelmúltban – kívülről – teljesen megújult, és rövidesen belső felújítására is sor kerül.

Kékesi Tiborné presbiter

Regionális hozzárendelés: Kiskunhalasi Evangélikus Egyházközség