Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 01 - Kevesebbet vannak táppénzen a Bibliát olvasók

A hét témája

Kevesebbet vannak táppénzen a Bibliát olvasók

A Bibliát olvasók kevesebbet vannak táppénzen, lelkiismeretesebben töltik el munkaidejüket, és jóval kevesebb bűntényt követnek el, így statisztikailag kimutathatóan nagyobb hasznot hajtanak az államnak, mint vallásukat nem gyakorló embertársaik – mondta Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke az MTI-nek december végén adott interjúban azzal kapcsolatban, hogy idén a magyarországi történelmi keresztény egyházak a „Biblia éve 2008” elnevezésű rendezvénysorozatnak adnak otthont.

A Biblia olvasása egyúttal az önpusztítás elutasítását, a család iránti nagyobb felelősségvállalást és a nagyobb közösségek, így a nemzet iránti elkötelezettséget is eredményezheti a Magatartáskutató Intézet adatai szerint – ismertette a kutatások eredményeit Ittzés János. Az MEE ezért nagy hangsúlyt helyez arra, hogy hívei napi kapcsolatban legyenek a Bibliával, valamint reményét fejezi ki, hogy a Biblia éve segíti terjeszteni a keresztény hit alapvető gondolatait azok számára is, akiknek a vallás eddig nem volt különösebben fontos. Az egyház vezetése bízik abban, hogy a Biblia éve, amelynek szervezőgárdájában Fabiny Tamás evangélikus püspök képviseli az egyházat, nemcsak egy kiállítással, koncerttel egybekötött látványos akciósorozat lesz, hanem mélyebben megismerteti az evangéliumot az emberekkel – emelte ki az elnök-püspök.

Az evangélikus egyházban a gyülekezeti taggá válást jelentő konfirmációs ünnepségen az új tagok Bibliát kapnak, ami nem csupán gesztus, hanem útmutatás is – hangsúlyozta.

Az evangélikus elnök-püspök kiemelte: a protestantizmus egyik legnagyobb reformja az anyanyelven való prédikáció és a Biblia lefordítása volt, amelyet Luther Márton, az evangélikus egyház alapítója indított el. Már most elkezdték szervezni a reformáció kezdetének – 1517. október 31. – ötszázadik évfordulóját megünneplő rendezvénysorozatot, melynek keretében teológiai szimpóziumokat, konferenciákat, kiállításokat tartanak majd, valamint a Luther-végrendelet publikációját is tervbe vették – tette hozzá.

MTI