Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 01 - Almás krumplitekercs

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre…

Almás krumplitekercs

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg főtt krumpli áttörve, 5 dkg Rama margarin, 1 tojás (a fehérjéből tegyünk egy kicsit félre a tekercs bekenéséhez!), 2 dkg élesztő, 5 dkg cukor, egy csipet só, fél dl tej. A töltelékhez: 1 kg alma, egy marék mazsola, cukor, egy marék darált dió vagy zsemlemorzsa.

Elkészítés: a megfőtt, áttört, kihűlt krumplihoz hozzáadjuk a lisztet, a cukros tejben megfuttatott élesztőt, az olvasztott margarint, a tojást, a sót, majd az egészet jól összegyúrjuk. Betakarva fél órán át kelesztjük. Meglisztezett nyújtódeszkán 1 centiméter vastagra nyújtjuk, majd így, kinyújtott állapotában félbevágjuk, hogy két tekercset tudjunk készíteni. A lapokat megszórjuk a darált dióval vagy a zsemlemorzsával, elosztjuk rajtuk a reszelt almát, a cukrot, végül megszórjuk őket a cukorral és a mazsolával. Egyenletesen feltekerjük a tésztát, majd kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. (Ne tegyük szorosan egymás mellé a két tekercset, mert a tészta sülés közben még dagadni fog!) Kenjük meg a tetejüket tojásfehérjével. Előmelegített sütőben 170 fokon 25 perc alatt süssük készre.