Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 04 - Kereső ember

Élő víz

Kereső ember

Számtalan temetésen ültem a lelkész mellett mint a nagy gyülekezet főorgonistája-kántora. Nem én prédikáltam, csak az éneket vezettem. Nagyon tanulságos és hasznos volt a beszédek hallgatása, főleg az, ahogy a lelkész jellemezte az elhunytat. Jó apa volt, becsületes iparos… Egy méltatásban ezt hallottam: „Kereső ember volt.” Erre különösen is felfigyeltem. Gondolkozni kezdtem. Mit is jelent, hogy kereső ember volt?

Kereste Istent. Érezte, hogy hiányzik valami az életéből. Nyugtalan volt. Lehet, hogy nem volt anyagi gondja. Talán beteg sem volt. Talán a családja is szerette. Munkájában sikeres volt. De valami hiányzott.

Tudta, hogy valakinek számadással tartozik. Félte Istent! Talán nem volt mindig ott a templomban. Zárkózott, szűkszavú ember volt. Talán nem is tartották vallásosnak…

Kereső ember. A Biblia nagyon fontosnak tartja ezt. Isten nem személyválogató. Minden nemzetségből kedves neki, aki féli őt… (ApCsel 10,34–35)

A kereső ember nyugtalan. Nikodémus is az volt. Nem tudott aludni – nem tudta kivárni a reggelt –; talán ezért is ment éjszaka Jézushoz.

A kereső ember soha nem reménytelen eset. Azért nem, mert hiányérzete van. Nem önelégült. Nincs megelégedve önmagával. Keres, mert szorongatja valami. Egy teher, amely benne van – szorongatják, utolérték bűnei.

Igen, a kereső embert valójában ez gyötri. Nem a világgal, nem is más emberekkel van baja. Hanem önmagával. Meghasonlott ember.

Tudunk-e valami biztatót mondani a keresőnek?

Mi nem, de a Biblia igen. Csupa biztatás, drága ígéret. Sorakoztassunk fel néhányat! „…keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek.” (Mt 7,7) „Szeretem azokat, akik engem szeretnek, megtalálnak engem, akik keresnek” – olvassuk a Példabeszédek könyvében (8,17).

Isten felfigyel a kereső emberre, és észreveszi. Az Atya már akkor kiáll a kapuba, mikor tékozló fia még távol van…

A kereső még távol van Istentől. De ez fáj neki. Hiányzik neki Isten.

Vegyük észre magunk körül a kereső embereket! Ne csak sóhajtozzunk a hitetlen, közönyös világ miatt… Lássunk Jézus szemével, aki mindig a kereső embert látja meg!

Gáncs Aladár