Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 04 - Melyik a legkedveltebb igeszakasz?

e-világ

Melyik a legkedveltebb igeszakasz?

Egy internetes szakember a legnépszerűbb bibliai igéket kereste

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn 3,16) „Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige.” (Jn 1,1) „Jézus így válaszolt: »Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.«” (Jn 14,6)

Egy 37 millió lekérdezésből álló internetes vizsgálat eredményei alapján a Biblia fenti igeverseit idézik a leggyakrabban. A felmérést végző Peter Chapman számítógépes szakember nemcsak a Szentírás legnépszerűbb igéinek, fejezeteinek és könyveinek a listáját állította össze, hanem egy internetes szolgáltatást is kifejlesztett (http://www.topverses.com). Ennek lényege, hogy a Biblia szövegében szereplő egyes kulcsszavakat keresőkifejezésként beírva nemcsak azokat az igehelyeket kapjuk meg, amelyekben a kérdéses szó szerepel, hanem megtudjuk azt is, hogy az adott ige hányadik a „kedveltségi sorban”.

A lista első tíz helyén álló igeversek közül kilenc az Újszövetségben található. Ószövetségi igeszakasz elsőként csupán a hetedik helyen szerepel; ez a Szentírás első mondata: „Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a földet.” (1Móz 1,1) A legkedveltebb bibliai könyvek listáján az első három helyen az Efezusbeliekhez írt levél, Jakab levele és a Tituszhoz írt levél áll.

– gazdag –