Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 04 - Rákosmenti krauknédli

Kultúrkörök

Rákosmenti krauknédli

Álljon itt a kötetből a krauknédli egyik receptje. Hozzávalók: 1,5 kg savanyú káposzta, 50 dkg előfőzött füstölt comb, 50 dkg szeletelt, fűszerezett sertéscomb, 1 kg liszt (fele rétes-, fele finom-), 2,5 dkg élesztő (langyos tej, cukor), langyos tej, 1 egész tojás, só, 25-30 dkg darált töpörtyű.

Elkészítés: Az átszitált liszttel, tojással, sóval, langyos tejjel és kovásszal hólyagosra dagasztott kelt tésztát készítünk, amelyet duplájára kelesztünk. Egy nagyobb lábast kizsírozunk, kilisztezünk. Beleteszszük a kimosott, kifacsart savanyú káposzta nagyobb részét, a darabolt húsokat, és ráöntjük a füstölt hús főzőlevét (ha kevés, egy kis vízzel pótoljuk). A lé ne érjen a hússzeletek fölé.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, rákenjük a darált töpörtyűt, és fölcsavarjuk, mint a bejglit. Kétujjnyi szeletekre vágjuk, majd gombócokká formázzuk, és rárakjuk a lábasban lévő hússzeletekre. Tetejére szórjuk a maradék káposztát.

Az edényt nem fedővel, hanem egy ráillő másik edénnyel borítjuk le, mivel a gombócok gőzben főnek, és két-háromszorosukra dagadnak körülbelül két óra alatt. Kevergetni nem szabad, csak az edényt forgatni és rázogatni. A gombóc akkor van kész, ha nem ragad a beleszúrt hústűre.

Regionális hozzárendelés: Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség