Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 06 - Középpontban a reformátori örökség

A hét témája

Középpontban a reformátori örökség

Konferencia Révfülöpön

Hány evangélium van Luther szerint? Mindenki pap-e az egyetemes papság értelmében? Mit változtatott reformátorunk az eredeti mise liturgikus elemein? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapott az a közel kilencven érdeklődő, aki február 1–2-án részt vett a Révfülöpön megrendezett Luther-konfencián.

„Teológiai konferencia nem csak teológusoknak” – állt az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központba szóló meghívón. Az állítás igazságáról bárki meggyőződhetett, aki elfogadta az invitálást.

Péntek délután Hafenscher Károly az oktatási központ igazgatójaként és Isó Dorottya lelkész a konferencia háziasszonyaként köszöntötte a résztvevőket, majd Weltler Sándor lelkész áhítatával vette kezdetét a kétnapos együttlét tudományos programja. A konferencia a nagy reformátor életének és munkásságának három területét kívánta átfogni három előadás formájában.

Elsőként dr. Fabiny Tibor egyetemi tanár tartotta meg referátumát Luther krisztológiai értelmezése címmel; az elhangzottakat számos hozzászólás követte. A péntek estét a Lutheri örökségünk: Erős vár a mi Istenünk! című zenés irodalmi összeállítás zárta: szerkesztői és előadói, Isó Zoltán és Isó Dorottya lelkészek az evangélikusok himnuszaként is számon tartott éneknek nemcsak a történetét, hanem magyar fordításait és magyarországi énekeskönyvekben olvasható kiadásait is felidézték, majd a veszprémi evangélikus gyülekezet énekkara megszólaltatta az ének háromféle feldolgozását. Végül Mátrai Rita orgona tanszakos hallgató, a veszprémi gyülekezet helyettes kántora egy-egy Walther- és Pachelbel-korálelőjátékot játszott.

A konferencia több ízben is lehetőséget nyújtott a résztvevők számára a lutheri kegyesség gyakorlására. Fehér Károly nyugalmazott lelkész vezetésével a szombat reggeli áhítat keretében a jelenlévők a reformátor kedves litániáját mondták el a nemrégiben megjelent Gyülekezeti liturgikus könyv (GyLK) segítségével. A délelőtt Véghelyi Antal teológiai referens előadásával folytatódott, mely Az egyetemes papság és a lelkészi szolgálat címet viselte. Mivel a jelenlévők többsége laikusként hallgatta végig a referátumot, az elhangzottak után érthetően élénk beszélgetés alakult ki.

Az ebédet követően Hafenscher Károly országos irodaigazgató tartott előadást Reformált mise? címmel. Az elhangzottakat jól kiegészítette a GyLK liturgikus istentiszteleti rendjének A változata szerint zajlott záró úrvacsorai istentisztelet. Az igét hirdető Ittzés János elnök-püspök felhívta a figyelmet február másodikára, az Úr bemutatásának ünnepére. Így prédikációjának alapigéjeként is Lukács evangéliumának 2,22–35 szakaszát választotta.

A lelkész és laikus résztvevők a konferencia summázataként egyöntetűen úgy fogalmaztak: több ilyen tartalmas találkozóra lenne szükség.

Boda Zsuzsa