Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 06 - Józsué könyve – a haza

Élő víz

Józsué könyve – a haza

Józsué könyve arról tudósít, hogy Izráel népe birtokba veszi Kánaánt, az ígéret földjét. Ezzel megvalósult Isten Ábrahámnak és utódainak adott azon ígérete, hogy nagy néppé lesznek azon a földön. A könyv névadója, Mózes utóda, Józsué az események középpontjában áll. Nemcsak katonai vezető, hanem a hit példaképe is; az ország elfoglalását követően választás elé állítja a népet: vagy Istent követik, vagy a kánaáni isteneket, s ezzel megújítja a mózesi szövetséget. Józsué könyve szerint a honfoglalás hangsúlyozottan több volt, mint katonai akció: Isten segítségével valósult meg, aki falakat rombolt le, és hatalmával megrettentette Izráel ellenségeit.

A honfoglaló háború

Józsué könyvének nagy része úgy mutatja be Kánaán elfoglalását, mint az őslakosság teljes kiirtását. A vándorló zsidó nép ugyanis a letelepedett őslakosoktól nemcsak a földművelés technikáit sajátította el, hanem a pogány vallási termékenységi szertartásokat is. Az Istennel kötött kizárólagos szövetség kereteibe azonban mindez nem fért bele. Ezt szem előtt tartva érthetőek a kánaáni őslakosokkal való teljes leszámolást szorgalmazó intézkedések, amelyek teljességgel megfeleltek az ókori kelet háborús törvényeinek. Ez az elvárás azonban a gyakorlatban nem valósulhatott meg maradéktalanul: Józsué könyve is beszámol olyan kánaáni városokról, amelyek lakóit Izráel nem pusztította el, hanem együtt élt velük.

Hazánknak rendületlenül…

A modern izraeli állam 20. századi megszületésével azóta is tartó konfliktus vette kezdetét a Közel-Keleten: kié az ígéret földje? Jóllehet Izrael világi állam, és sok állampolgárának soha nem jutna eszébe, hogy a Bibliában keresse az országhoz fűződő jog indoklását, a racionalitást és a másik fél iránti érzékenységet nélkülöző zsidó és iszlám fundamentalizmus öszszeütközése, úgy tűnik, lehetetlenné tesz minden értelmes párbeszédet.

A keresztények számára az Ábrahámnak és leszármazottainak egy végső országról adott ígéretek – ahogyan az Ószövetség minden más nagyobb témája – a zsidóság körében megszületett názáreti Jézus Krisztusban nyerték el végső értelmüket.

A jézusi tanításból fakadó világos küldetése minden kereszténynek, hogy ne csak hűséges gyermeke legyen saját hazájának, de igyekezzék béketeremtő lenni azok között is, akik ma élnek és szenvednek az „ígéret földjén”.

Magyar Bibliatársulat