Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 17 - Sárkányölő Szent György pogácsája

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre…

Sárkányölő Szent György pogácsája

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 25 dkg darált töpörtyű, 10 dkg főtt burgonya, 2 evőkanál rum, 2 evőkanál tejföl, 1 tojás egészben, 1 tojássárgája a kenéshez, 1,5 dkg élesztő, 1 bögre langyos tej, só, ízlés szerint reszelt sajt.

Elkészítés: rakjuk egy tálba a lisztet, a darált töpörtyűt és az áttört főtt burgonyát (vigyázzunk, hogy ne maradjon darabos!), és keverjük össze őket. Adjunk hozzá a rumot, a tejfölt, a tojást, utolsóként pedig a tejjel felfuttatott élesztőt (a tejhez keverjünk kevés cukrot!). Mindezeket gyúrjuk össze úgy, hogy kellemes, kezünkről leváló tésztát kapjunk.

A tésztát nyújtsuk ki egy centiméter vastagra, és késsel rácsozzuk meg a tetejét. Szaggassuk ki a pogácsákat, és kenjük meg őket a tojássárgájával. Reszeljük meg a sajtot, szórjuk meg gyengéden a pogácsákat, végül süssük őket szép pirosra (200 fokon körülbelül 20 perc alatt).