Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 25 - Egyházak és vidékfejlesztés

Keresztutak

Egyházak és vidékfejlesztés

A történelmi egyházak pályázati szakértőinek műhelymunkája a Rózsák terén

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kezdeményezésére műhelybeszélgetést szerveztek a történelmi egyházak szakemberei számára a vidékfejlesztésről és a kistérségi hálózatokról június 11-én. A rendezvénynek a Magyarországi Evangélikus Egyház egyik intézménye, a budapesti Rózsák terei középiskolai kollégium adott otthont. A műhelymunka vezetője dr. Szabó Zoltán, az NFÜ főtanácsosa volt. Egyházunkat Bogdányi Gábor, az Országos Egyházi Iroda pályázatfigyeléssel megbízott munkatársa, valamint Kocsis István, a Déli Egyházkerület és Erdélyi Károly, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület pályázatfigyelője képviselte.

2006 szeptember 15-én a Parlamentben Csepregi Andrásnak, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkársága vezetőjének a szervezésében a történelmi egyházak vezetőivel folytatott megbeszélést Bajnai Gordon akkori fejlesztéspolitikai kormánybiztos, a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület alelnöke – jelenlegi nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter – az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) egyházakat érintő stratégiai céljairól. Azóta több egyeztető tárgyalásra is sor került az NFÜ munkatársai és az egyház képviselői között.

A múlt szerdai eszmecserén az evangélikus egyház nevében Kákay István országos irodaigazgató köszöntötte a műhely résztvevőit. Kiemelte, hogy az NFÜ-vel fennálló jó viszony és gyümölcsöző kapcsolatok nagy örömre adnak okot a történelmi egyházak számára. Hangsúlyozta, hogy ennek a hatékony együttműködésnek a vidékfejlesztésre is ki kellene terjednie, mert ez stratégiai fontosságú az egyházak számára. Kákay István elmondta: a Magyarországi Evangélikus Egyházon belül eddig hatszáz fejlesztési elképzelést gyűjtöttek össze, melyek megvalósításához összesen mintegy húszmilliárd forint forrásra lenne szükség.

Szabó Zoltán rámutatott: kivételes alkalomról van szó, mert ezúttal nem „állami” helyszínen gyűltek össze, hanem egy történelmi egyház patinás épületében folytathatják a műhelymunkát. A főtanácsos az állam szemszögéből szólt a nemzeti fejlesztési terv pályázatainak volumenéről, amelynek keretein belül eddig egymilliárd- hatvanhárommillió forint támogatást nyertek egyházi projektek. Mivel vidékfejlesztési témák nem tartoznak az Új Magyarország fejlesztési terv hatálya alá, a műhelymunka köre ezen az ülésen kibővült: Szabó Zoltán meghívta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) munkatársait is a Rózsák terére.

A vidékfejlesztési pályázati lehetőségek részleteibe Arnóczi Rozália, az FVM vidékfejlesztési referense vezette be a résztvevőket Az Új Magyarország vidékfejlesztési terv egyházi vezetők számára című, részletes szakmai ismertetőket nyújtó előadásával.

A műhelybeszélgetésen bemutattak egy sikeres vidékfejlesztési projektet, amelyet egyházi intézmény bonyolított le. Varga Dezső projektmenedzser Evangélikus templom felújítása Nemeskolta községben címmel tartott prezentációjában részletesen ismertette a pályázati eljárás és a kivitelezés teljes folyamatát, megosztva tapasztalatait a hallgatósággal. Az Agrár- és vidékfejlesztési operatív program (AVOP) sikeres pályázata kapcsán mind a pozitív, mind a negatív tapasztalatokat kimerítően elemezte, ami nagy segítségére volt a kormányzati tisztségviselőknek és a pályázni szándékozóknak egyaránt.

Szabó Zoltán zárszavában elmondta: ezek a műhelybeszélgetések azt a célt szolgálják, hogy a 2009–2010. év készülő új akciótervének társadalmi egyeztetése során az egyházaknak is módjuk legyen megtenni észrevételeiket, javaslataikat, hogy ezáltal jól előkészített egyeztetést követően kerülhessen sor arra az újabb csúcstalálkozóra, amelyen Bajnai Gordon a történelmi egyházak és a regionális fejlesztési tanácsok vezetőit fogadja majd 2008 őszén.

– Petri –