EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 25 - Egyházak és vidékfejlesztés

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Egyházak és vidékfejlesztés

A történelmi egyházak pályázati szakértőinek műhelymunkája a Rózsák terén

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kezdeményezésére műhelybeszélgetést szerveztek a történelmi egyházak szakemberei számára a vidékfejlesztésről és a kistérségi hálózatokról június 11-én. A rendezvénynek a Magyarországi Evangélikus Egyház egyik intézménye, a budapesti Rózsák terei középiskolai kollégium adott otthont. A műhelymunka vezetője dr. Szabó Zoltán, az NFÜ főtanácsosa volt. Egyházunkat Bogdányi Gábor, az Országos Egyházi Iroda pályázatfigyeléssel megbízott munkatársa, valamint Kocsis István, a Déli Egyházkerület és Erdélyi Károly, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület pályázatfigyelője képviselte.

2006 szeptember 15-én a Parlamentben Csepregi Andrásnak, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkársága vezetőjének a szervezésében a történelmi egyházak vezetőivel folytatott megbeszélést Bajnai Gordon akkori fejlesztéspolitikai kormánybiztos, a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület alelnöke – jelenlegi nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter – az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) egyházakat érintő stratégiai céljairól. Azóta több egyeztető tárgyalásra is sor került az NFÜ munkatársai és az egyház képviselői között.

A múlt szerdai eszmecserén az evangélikus egyház nevében Kákay István országos irodaigazgató köszöntötte a műhely résztvevőit. Kiemelte, hogy az NFÜ-vel fennálló jó viszony és gyümölcsöző kapcsolatok nagy örömre adnak okot a történelmi egyházak számára. Hangsúlyozta, hogy ennek a hatékony együttműködésnek a vidékfejlesztésre is ki kellene terjednie, mert ez stratégiai fontosságú az egyházak számára. Kákay István elmondta: a Magyarországi Evangélikus Egyházon belül eddig hatszáz fejlesztési elképzelést gyűjtöttek össze, melyek megvalósításához összesen mintegy húszmilliárd forint forrásra lenne szükség.

Szabó Zoltán rámutatott: kivételes alkalomról van szó, mert ezúttal nem „állami” helyszínen gyűltek össze, hanem egy történelmi egyház patinás épületében folytathatják a műhelymunkát. A főtanácsos az állam szemszögéből szólt a nemzeti fejlesztési terv pályázatainak volumenéről, amelynek keretein belül eddig egymilliárd- hatvanhárommillió forint támogatást nyertek egyházi projektek. Mivel vidékfejlesztési témák nem tartoznak az Új Magyarország fejlesztési terv hatálya alá, a műhelymunka köre ezen az ülésen kibővült: Szabó Zoltán meghívta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) munkatársait is a Rózsák terére.

A vidékfejlesztési pályázati lehetőségek részleteibe Arnóczi Rozália, az FVM vidékfejlesztési referense vezette be a résztvevőket Az Új Magyarország vidékfejlesztési terv egyházi vezetők számára című, részletes szakmai ismertetőket nyújtó előadásával.

A műhelybeszélgetésen bemutattak egy sikeres vidékfejlesztési projektet, amelyet egyházi intézmény bonyolított le. Varga Dezső projektmenedzser Evangélikus templom felújítása Nemeskolta községben címmel tartott prezentációjában részletesen ismertette a pályázati eljárás és a kivitelezés teljes folyamatát, megosztva tapasztalatait a hallgatósággal. Az Agrár- és vidékfejlesztési operatív program (AVOP) sikeres pályázata kapcsán mind a pozitív, mind a negatív tapasztalatokat kimerítően elemezte, ami nagy segítségére volt a kormányzati tisztségviselőknek és a pályázni szándékozóknak egyaránt.

Szabó Zoltán zárszavában elmondta: ezek a műhelybeszélgetések azt a célt szolgálják, hogy a 2009–2010. év készülő új akciótervének társadalmi egyeztetése során az egyházaknak is módjuk legyen megtenni észrevételeiket, javaslataikat, hogy ezáltal jól előkészített egyeztetést követően kerülhessen sor arra az újabb csúcstalálkozóra, amelyen Bajnai Gordon a történelmi egyházak és a regionális fejlesztési tanácsok vezetőit fogadja majd 2008 őszén.

– Petri –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hóseás könyve – a házasság
Tudunk-e rangsorolni?
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Vakációóó!
A lassú gyógyulás jelei
Az Úr csapatának építése
Tollforgatók is a titkárok
Keresztutak
Evangélikus szertartással búcsúztatták Fejtő Ferencet
Egyházak és vidékfejlesztés
Jonathan Edwards öröksége
Evangélikusok
Európa, bajnokság nélkül
A történelem emberi sorsok tükrében
e-világ
Plone GYIK 2.
Keresztény szemmel
Nyári lélekápolás
Mert keresztények
Útlevél egy örök életre
A hét témája
A hit anyanyelve
Testvérek vagyunk
Megértetni magunkat másokkal
A zene szól
„Imádkozzatok, és buzgón kérjetek...”
Nagy szükség van a misszióra
Készül a Szentírás mari nyelven
evél&levél
Az én nagy utazásom
Ács Mihály-relikviákat gyűjtenek
Nagyszénási „fecskefészek”
E heti Luther-idézet
Luther - Idézet
Kultúrkörök
Énekelt irodalom
Ifjú zeneszerző bemutatkozása a Deák téri gimnázium tanévzáró istentiszteletén
Égi az áldás
„Ilyeneké az Isten országa”
Gyúróról szól delente a harang
Vendégváró
A vasárnap igéje
„Ne félj, ezentúl emberhalász leszel!”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Ébredj, bizonyságtévő lélek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 25 Egyházak és vidékfejlesztés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster