Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 28 - A félévi bizonyítvány: jeles

A közelmúlt krónikája

A félévi bizonyítvány: jeles

Gyorsértékelés a Biblia éve 2008 félidejében

Egy egész éves rendezvénysorozat esetében fél év elteltével időszerű egy pillanatra megállni, visszatekinteni, a történteket értékelni. Ezzel a céllal rendeztek sajtótájékoztatót a Biblia éve 2008 első központi rendezvényének, a június 23. és 26. között Esztergomban rendezett nemzetközi ökumenikus biblikus szimpóziumnak a nyitónapján a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) székházában. A képzeletbeli „félévi bizonyítványba” a megszólaló egyházi vezetők egyöntetű véleménye szerint „jeles osztályzat” kerülhet…

  1. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a Magyar Bibliatársulat elnöke örömmel adott számot arról, miként fogadták az evangélikus egyházban a Biblia évét. Mint fogalmazott, „nem várt” rendezvények soráról kapott hírt – a helyi gyülekezetek, közösségek, lelkészek, hívek bibliaszeretetének és kreativitásának köszönhetően.

Több helyütt a polgármesterek is bekapcsolódtak az eseményekbe; van olyan kisvárosi gyülekezet, ahol tíz előadásból álló sorozat segítségével mélyíthetik el bibliaismeretüket a hívek. A Biblia éve kitűnő alkalom a keresztény álláspont megfogalmazására, a Szentírás és az irodalom, a zene, a festőművészet, az építészet és más művészeti ágak közötti szoros kapcsolat felfedezésére, a Biblia ihlette műalkotások révén az ihletet adó szent szöveg mélyebb tanulmányozására.

Országszerte bibliakiállítások sora nyílik az év folyamán; nemcsak templomokban, hanem például közösségi házakban, ahová azok is elmennek, akik a templom küszöbét valamilyen okból nem szívesen lépnék át.

Szebik püspök rámutatott: a cél a közös gondolatok artikulálása. Ha a bibliafordítások közötti különbségeket, illetve egyezéseket százalékosan szeretnénk kifejezni, akkor az előbbiek öt százalékával az utóbbiak kilencvenöt százaléka állítható szembe.

Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek elmondta: A protestáns egyházak által létrehívott Biblia éve programsorozatba a katolikus egyház örömmel és szívesen kapcsolódott be. Az első fél év összefoglalásaként várakozásokon felüli eredményekről számolhatnak be; sokak érdeklődésének középpontjába került a Szentírás kiállítások, rendezvények, versenyek segítségével, könyvek megjelentetése által. Áldásos a kezdeményezés: sokan olyanok is kezükbe veszik, olvassák a Bibliát, fölfedezik Isten igéjét, akik korábban nem tették.

A katolikus egyház június 29-ével, Péter-Pál napjával meghirdette Szent Pál apostol évét, az apostol születésének kétezredik évfordulójára emlékezve. Ezt nevezhetjük akár a Biblia éve „meghosszabbításának” is – mondta Bábel érsek –; a katolikusok testvéri szeretettel hívják a protestáns egyházakat és híveiket, hogy továbbra is olvassák és ünnepeljék együtt a Bibliát.

Tarjányi Bélával, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzorával, a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat elnökével az esztergomi konferencia szünetében beszélgettünk.

– Hálásak vagyunk az Úristennek a Bibliáért, és azért a lehetőségért is, hogy magyar keresztény egyházak együtt ünnepelhetnek ilyen szeretetben, igazán baráti hangulatban – kezdte értékelését a professzor. – Hasonlóképpen nagy öröm, hogy a különböző egyházi rendezvények szinte „elárasztanak” minket.

Fontos, hogy ezek által tudatosíthatjuk magunkban a Szentírás értékét, azt, hogy belőle táplálkozik mindennapjaink erkölcse, lelki világunk. Számtalan rendezvény – országostól az egyházmegyei szinten át a plébániákig – mutatja azt, hogy nemcsak az egyház vezetősége tudja, hanem a hívek, a keresztény emberek is rádöbbennek, hogy milyen érték van a polcukon… Ha egyáltalán ott van – ha nincs ott, akkor vásároljuk meg, és vegyük kézbe. Azt mondhatom, az első fél év alapján igazán meg lehetünk elégedve, és biztosak vagyunk abban, hogy az év további része is hasonlóan gazdag lesz.

Még be sem fejezzük a Biblia évét, máris elkezdtük a Szent Pál-emlékévet.

– Professzor úr, a Szent Pál-év rendezvényein mi, evangélikusok is részt vehetünk?

– Ahogyan mi, katolikusok örömmel csatlakoztunk a protestáns egyházakhoz a Biblia éve kapcsán, most a legújabb hírek arról szólnak, hogy protestáns testvéreink pedig be fognak kapcsolódni a Szent Pál-évbe. Nem is csoda, hiszen tudjuk, hogy Pál apostolt különösen tisztelik, szeretik, olvassák és prédikálják, ezért minden bizonnyal sok közös rendezvényen vehetünk részt.

Kézenfekvő kérdés lehet végül: vajon érezhető-e a Biblia – egyébként minden idők legnagyobb példányszámban eladott könyve – évének első fél évében, hogy többen vásárolnak Szentírást maguknak, illetve az Ajándékozz egy Bibliát 2008-ban akció keretében szeretteiknek? Tapasztalható-e az eladott példányszámok emelkedése?

Válaszukban az előadók mind katolikus, mind protestáns oldalról megerősítették, hogy jelentősen nőtt a kereslet ebben az értelemben is a Szentírás iránt: a tavalyi év azonos időszakához képest az idén mintegy ötször annyi Biblia talált gazdára – s reményeik szerint (új) olvasóra…

Kőháti Dóra