EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 28 - A félévi bizonyítvány: jeles

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

A félévi bizonyítvány: jeles

Gyorsértékelés a Biblia éve 2008 félidejében

Egy egész éves rendezvénysorozat esetében fél év elteltével időszerű egy pillanatra megállni, visszatekinteni, a történteket értékelni. Ezzel a céllal rendeztek sajtótájékoztatót a Biblia éve 2008 első központi rendezvényének, a június 23. és 26. között Esztergomban rendezett nemzetközi ökumenikus biblikus szimpóziumnak a nyitónapján a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) székházában. A képzeletbeli „félévi bizonyítványba” a megszólaló egyházi vezetők egyöntetű véleménye szerint „jeles osztályzat” kerülhet…

  1. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a Magyar Bibliatársulat elnöke örömmel adott számot arról, miként fogadták az evangélikus egyházban a Biblia évét. Mint fogalmazott, „nem várt” rendezvények soráról kapott hírt – a helyi gyülekezetek, közösségek, lelkészek, hívek bibliaszeretetének és kreativitásának köszönhetően.

Több helyütt a polgármesterek is bekapcsolódtak az eseményekbe; van olyan kisvárosi gyülekezet, ahol tíz előadásból álló sorozat segítségével mélyíthetik el bibliaismeretüket a hívek. A Biblia éve kitűnő alkalom a keresztény álláspont megfogalmazására, a Szentírás és az irodalom, a zene, a festőművészet, az építészet és más művészeti ágak közötti szoros kapcsolat felfedezésére, a Biblia ihlette műalkotások révén az ihletet adó szent szöveg mélyebb tanulmányozására.

Országszerte bibliakiállítások sora nyílik az év folyamán; nemcsak templomokban, hanem például közösségi házakban, ahová azok is elmennek, akik a templom küszöbét valamilyen okból nem szívesen lépnék át.

Szebik püspök rámutatott: a cél a közös gondolatok artikulálása. Ha a bibliafordítások közötti különbségeket, illetve egyezéseket százalékosan szeretnénk kifejezni, akkor az előbbiek öt százalékával az utóbbiak kilencvenöt százaléka állítható szembe.

Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek elmondta: A protestáns egyházak által létrehívott Biblia éve programsorozatba a katolikus egyház örömmel és szívesen kapcsolódott be. Az első fél év összefoglalásaként várakozásokon felüli eredményekről számolhatnak be; sokak érdeklődésének középpontjába került a Szentírás kiállítások, rendezvények, versenyek segítségével, könyvek megjelentetése által. Áldásos a kezdeményezés: sokan olyanok is kezükbe veszik, olvassák a Bibliát, fölfedezik Isten igéjét, akik korábban nem tették.

A katolikus egyház június 29-ével, Péter-Pál napjával meghirdette Szent Pál apostol évét, az apostol születésének kétezredik évfordulójára emlékezve. Ezt nevezhetjük akár a Biblia éve „meghosszabbításának” is – mondta Bábel érsek –; a katolikusok testvéri szeretettel hívják a protestáns egyházakat és híveiket, hogy továbbra is olvassák és ünnepeljék együtt a Bibliát.

Tarjányi Bélával, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzorával, a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat elnökével az esztergomi konferencia szünetében beszélgettünk.

– Hálásak vagyunk az Úristennek a Bibliáért, és azért a lehetőségért is, hogy magyar keresztény egyházak együtt ünnepelhetnek ilyen szeretetben, igazán baráti hangulatban – kezdte értékelését a professzor. – Hasonlóképpen nagy öröm, hogy a különböző egyházi rendezvények szinte „elárasztanak” minket.

Fontos, hogy ezek által tudatosíthatjuk magunkban a Szentírás értékét, azt, hogy belőle táplálkozik mindennapjaink erkölcse, lelki világunk. Számtalan rendezvény – országostól az egyházmegyei szinten át a plébániákig – mutatja azt, hogy nemcsak az egyház vezetősége tudja, hanem a hívek, a keresztény emberek is rádöbbennek, hogy milyen érték van a polcukon… Ha egyáltalán ott van – ha nincs ott, akkor vásároljuk meg, és vegyük kézbe. Azt mondhatom, az első fél év alapján igazán meg lehetünk elégedve, és biztosak vagyunk abban, hogy az év további része is hasonlóan gazdag lesz.

Még be sem fejezzük a Biblia évét, máris elkezdtük a Szent Pál-emlékévet.

– Professzor úr, a Szent Pál-év rendezvényein mi, evangélikusok is részt vehetünk?

– Ahogyan mi, katolikusok örömmel csatlakoztunk a protestáns egyházakhoz a Biblia éve kapcsán, most a legújabb hírek arról szólnak, hogy protestáns testvéreink pedig be fognak kapcsolódni a Szent Pál-évbe. Nem is csoda, hiszen tudjuk, hogy Pál apostolt különösen tisztelik, szeretik, olvassák és prédikálják, ezért minden bizonnyal sok közös rendezvényen vehetünk részt.

Kézenfekvő kérdés lehet végül: vajon érezhető-e a Biblia – egyébként minden idők legnagyobb példányszámban eladott könyve – évének első fél évében, hogy többen vásárolnak Szentírást maguknak, illetve az Ajándékozz egy Bibliát 2008-ban akció keretében szeretteiknek? Tapasztalható-e az eladott példányszámok emelkedése?

Válaszukban az előadók mind katolikus, mind protestáns oldalról megerősítették, hogy jelentősen nőtt a kereslet ebben az értelemben is a Szentírás iránt: a tavalyi év azonos időszakához képest az idén mintegy ötször annyi Biblia talált gazdára – s reményeik szerint (új) olvasóra…

Kőháti Dóra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Márk evangéliuma – a titok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás és élő reménység
Minister verbum Domini I.
Minister verbum Domini II.
Minister verbum Domini III.
„Miklósi csoda”
Mindennapi ütközeteink
Népfőiskola és gyülekezet
Mit tehetnek a helyi közösségek?
Pedagógia és Biblia
Krisztussal biztonságban

Férfiak ha újra összejönnek…
Egy évfolyam-találkozó három napja
Keresztutak
Diakónia az Európai Unióban
Diszkriminálja a kormány az egyházi kórházakat
Evangélikusok
Szabályszerű küzdelem – győzelmi koszorú
Magyar evangélikus lelkész kitüntetése
Közelkép egy évforduló apropóján
e-világ
Gondos apaság
Keresztény szemmel
Boldogító igen
Langymelegség?
Már megint nem csináltam semmit
Jegyzetlapok
A hét témája
10 pont - Megújuló egyházak, gyülekezetek jellemzői
Levél a 10 ponthoz I.
Levél a 10 ponthoz II.
2. A missziói gyülekezet
evél&levél
A Biblia-év öröme a pápai evangélikus gyülekezetben – közösség- és gyülekezetépítés
Nyári egyházmegyei hittantábor Nyíregyházán
A közelmúlt krónikája
Újratemették Dobó Istvánt, az egri hőst
A félévi bizonyítvány: jeles
On-line plusz
A Szélrózsa záró istentisztelete
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Öt + egy párbeszéd egy asztalnál
Igehirdetés fehér ing nélkül
A vasárnap igéje
Jézus hívatlan prókátorai
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Emberek s angyalok szavával szólhat nyelvem
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 28 A félévi bizonyítvány: jeles

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster