Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 36 - Új Firefox böngészõ

e-világ

Új Firefox böngészõ

Egyházunkban évek óta szerepel az ajánlott és a http://letoltes.lutheran.hu/ oldalon elérhetõ szoftverek között a Mozilla Firefox böngészõ. Gyors, biztonságos, nyílt forrású szoftver. A közelmúltban a Firefox nem csupán feljebb lépett egy lépcsõfokot, hanem gyakorlatilag egy emelettel feljebb ugrott.

Június 17-én lehetett elõször letölteni a Firefox böngészõ 3.0-s változatát az interneten keresztül, a jól elõkészített akcióval egyúttal Guinness-rekordot is fel szerettek volna állítani a fejlesztõk. Nos, a rekord meglett, 24 óra leforgása alatt világszerte több millióan töltötték le a böngészõ legújabb, újításokkal bõségesen ellátott változatát. A nagy visszhangra jellemzõ, hogy a konkurens Internet Explorer fejlesztõi egy IE logóval díszített tortát küldtek elismerésük jeléül.

De mivel is tud többet a szoftver új változata? A Mozilla hivatalos európai honlapja (www.mozilla-europe.org) azzal a cseppet sem vakmerõ megállapítással jellemezte a fejlesztést, hogy a Firefox 3 „újraértelmezi az internetezés élményét”. A Firefox 3 megjelenése pillanatában 48 nyelven volt elérhetõ, 15 000 módosítást tartalmaz, mintegy háromszor gyorsabban tölti be a látogatott weblapokat, növelték a rosszindulatú oldalak elleni védelem hatékonyságát.

Ha csak ennyi történt volna, már akkor is elégedettek lehetnének a programozók, de ezzel még nem ért véget a kisebb- nagyobb fejlesztések sora. A programhoz új letöltéskezelõt adtak, kapott podcast- és videóletöltés-támogatást, automatikus URL kiegészítést. Egyszerûbb a bõvítmények kezelése, valamint a könyvjelzõ- és címkekezelés.

Az új változat letölthetõ a fenti címen kívül a magyar Szabad Szoftver Alapítvány honlapjáról (http://mozilla.fsf.hu/), valamint egyházunk szerverérõl (http://letoltes. lutheran.hu/) is.

Bárkiben felmerülhet a kérdés, hogy miért olyan lelkes a méltatás, hiszen egy szoftverfejlesztõ vállalatnak elemi érdeke, hogy jobbá, hatékonyabbá tegye és minél szélesebb körben terjessze a termékét. A Firefoxot fejlesztõ csapat azonban nem profitérdekelt vállalkozásként mûködik, hanem egy alapítvány keretében, adományokból dolgoznak.

A Firefox sikere ebbõl a szemszögbõl egyértelmûen a szabad szoftverek világának sikere, azoké, akik azt vallják, hogy az informatika szabadsága az ember alapvetõ jogainak része, és ennek a korlátozását jelentik a szoftvermonopóliumok díjfizetés ellenében árult termékei. Bebizonyították, hogy lehet nonprofit alapon is csúcsminõséget készíteni.

Aki eljutott idáig az olvasásban, sejtheti, hogy a fejlesztõcsapat nem dõlt hátra kényelmesen a karosszékben a siker elérése után, hanem még nagyobb lendülettel folytatta a munkát. A napokban került a világhálóra az újabb hír, hogy tovább gyorsul a böngészõ, hiszen a JavaScripteket kezelõ rész újabb frissítésein dolgoznak. Az új TraceMonkey motor segítségével a kód végrehajtása az eddigi sebesség többszörösére gyorsul, az átlag felhasználó legalább kétszeres gyorsítást tapasztalhat. A jelenleg fejlesztõi változatban elérhetõ szoftver ezenkívül támogatja az ogg fájlformátumot, amely ugyan pillanatnyilag háttérbe szorul az MP3 mögött, de nyílt forrású, és a fejlesztés eredményeként könnyebben terjedhet el a világhálón.

Az internet egyre inkább meghatározza mindennapjainkat, egyre többen szerezzük be információinkat a világhálóról, hiszen könnyebb, olcsóbb a hírekhez való hozzáférés, másrészt nem vagyunk egy-két nyomtatott sajtótermék vagy tévéhíradó híreihez kötve, hanem számtalan forrásból tájékozódhatunk. Az új Firefoxszal mindezt kényelmesebben, biztonságosabban és sokkal gyorsabban tehetjük meg.

– Erdelyik –