EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 36 - Új Firefox böngészõ

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Új Firefox böngészõ

Egyházunkban évek óta szerepel az ajánlott és a http://letoltes.lutheran.hu/ oldalon elérhetõ szoftverek között a Mozilla Firefox böngészõ. Gyors, biztonságos, nyílt forrású szoftver. A közelmúltban a Firefox nem csupán feljebb lépett egy lépcsõfokot, hanem gyakorlatilag egy emelettel feljebb ugrott.

Június 17-én lehetett elõször letölteni a Firefox böngészõ 3.0-s változatát az interneten keresztül, a jól elõkészített akcióval egyúttal Guinness-rekordot is fel szerettek volna állítani a fejlesztõk. Nos, a rekord meglett, 24 óra leforgása alatt világszerte több millióan töltötték le a böngészõ legújabb, újításokkal bõségesen ellátott változatát. A nagy visszhangra jellemzõ, hogy a konkurens Internet Explorer fejlesztõi egy IE logóval díszített tortát küldtek elismerésük jeléül.

De mivel is tud többet a szoftver új változata? A Mozilla hivatalos európai honlapja (www.mozilla-europe.org) azzal a cseppet sem vakmerõ megállapítással jellemezte a fejlesztést, hogy a Firefox 3 „újraértelmezi az internetezés élményét”. A Firefox 3 megjelenése pillanatában 48 nyelven volt elérhetõ, 15 000 módosítást tartalmaz, mintegy háromszor gyorsabban tölti be a látogatott weblapokat, növelték a rosszindulatú oldalak elleni védelem hatékonyságát.

Ha csak ennyi történt volna, már akkor is elégedettek lehetnének a programozók, de ezzel még nem ért véget a kisebb- nagyobb fejlesztések sora. A programhoz új letöltéskezelõt adtak, kapott podcast- és videóletöltés-támogatást, automatikus URL kiegészítést. Egyszerûbb a bõvítmények kezelése, valamint a könyvjelzõ- és címkekezelés.

Az új változat letölthetõ a fenti címen kívül a magyar Szabad Szoftver Alapítvány honlapjáról (http://mozilla.fsf.hu/), valamint egyházunk szerverérõl (http://letoltes. lutheran.hu/) is.

Bárkiben felmerülhet a kérdés, hogy miért olyan lelkes a méltatás, hiszen egy szoftverfejlesztõ vállalatnak elemi érdeke, hogy jobbá, hatékonyabbá tegye és minél szélesebb körben terjessze a termékét. A Firefoxot fejlesztõ csapat azonban nem profitérdekelt vállalkozásként mûködik, hanem egy alapítvány keretében, adományokból dolgoznak.

A Firefox sikere ebbõl a szemszögbõl egyértelmûen a szabad szoftverek világának sikere, azoké, akik azt vallják, hogy az informatika szabadsága az ember alapvetõ jogainak része, és ennek a korlátozását jelentik a szoftvermonopóliumok díjfizetés ellenében árult termékei. Bebizonyították, hogy lehet nonprofit alapon is csúcsminõséget készíteni.

Aki eljutott idáig az olvasásban, sejtheti, hogy a fejlesztõcsapat nem dõlt hátra kényelmesen a karosszékben a siker elérése után, hanem még nagyobb lendülettel folytatta a munkát. A napokban került a világhálóra az újabb hír, hogy tovább gyorsul a böngészõ, hiszen a JavaScripteket kezelõ rész újabb frissítésein dolgoznak. Az új TraceMonkey motor segítségével a kód végrehajtása az eddigi sebesség többszörösére gyorsul, az átlag felhasználó legalább kétszeres gyorsítást tapasztalhat. A jelenleg fejlesztõi változatban elérhetõ szoftver ezenkívül támogatja az ogg fájlformátumot, amely ugyan pillanatnyilag háttérbe szorul az MP3 mögött, de nyílt forrású, és a fejlesztés eredményeként könnyebben terjedhet el a világhálón.

Az internet egyre inkább meghatározza mindennapjainkat, egyre többen szerezzük be információinkat a világhálóról, hiszen könnyebb, olcsóbb a hírekhez való hozzáférés, másrészt nem vagyunk egy-két nyomtatott sajtótermék vagy tévéhíradó híreihez kötve, hanem számtalan forrásból tájékozódhatunk. Az új Firefoxszal mindezt kényelmesebben, biztonságosabban és sokkal gyorsabban tehetjük meg.

– Erdelyik –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az Efezusi levél – az egység
„Növeli, ki elfedi a bajt” – „Téríts magadhoz, Uram…”
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Itt az egyik határ
Katolikus falu evangélikus iskolája
„Isten szeretete gyógyít, és közösségbe von”
A törvény és az ige szolgálatában
Becsengettek
Tanévkezdés „újoncokkal” Orosházán
Keresztutak
Önazonosság és kiengesztelõdés
Az igét hirdetni és ragozni is tudni kell
Az egyházi néprajzi szekció tanácskozása Sárospatakon
Evangélikusok
Szolgálunk és pusztulunk?
Akár alkalmas, akár alkalmatlan az idõ
Sántha Károly halálának nyolcvanadik évfordulójára
e-világ
Új Firefox böngészõ
Keresztény szemmel
Egész életen át
Bibliai tájakon motorkerékpárral
A hét témája
Szurkolónemzet vagyunk
Csapatban gondolkodni
Izgalom a rajtkövön
A sport mindenre megtanít
Siker, amely mindenkié
evél&levél
Evél & Levél
Maradandó érték
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Nyár végi gospelfesztivál
Határtalan határkeresés határkövek mentén a határ menti meditációs kötetben
Csokoládé krémtorta
A vasárnap igéje
Jézus életet ajándékoz ott, ahol már mindennek vége
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
A tanév kezdetére – csak neked
ÉnekKincsTár
Áldó hatalmak oltalmába rejtve
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 36 Új Firefox böngészõ

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster