Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 36 - Csokoládé krémtorta

Kultúrkörök

Csokoládé krémtorta

FOTÓ: BODA ZSUZSA
Hozzávalók a tésztához: 5 db tojás, 25 dkg kristálycukor, 3 evõkanál kakaó, 10 dkg liszt, kiskanálnyi sütõpor, 5 evõkanál víz. A krémhez: 2 db tojás, 15 dkg porcukor, 2 púpozott kiskanál neszkávé, 14 dkg (lehetõleg 60-70%-os) étcsokoládé, 25 dkg Rama margarin, 5 evõkanál víz, sütõrum.

A tészta elkészítéséhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a vízzel. Hozzákeverjük a kakaót, a lisztet és a sütõport, majd a legvégén a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Kizsírozott, lisztezett tortaformába öntjük, és 160 Celsius-fokon körülbelül 25 perc alatt megsütjük.

A krém elkészítéséhez simára keverjük az egész tojásokat, a porcukrot és a neszkávét a vízzel, majd belereszeljük az étcsokoládét. Az egészet gõz felett kevergetve simára fõzzük, kevergetve kihûtjük. Egy másik edényben habosra keverjük a margarint, amelyet azután a csokimasszához keverünk és kevés sütõrummal ízesítünk. A kihûlt tésztát kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, illetve kívülrõl is megkenjük vele.