Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 40 - Lutheránus 500

Egyházunk egy-két hete

Lutheránus 500

Szeptember 16-án a világhálóra került egy rövid hír, amelybõl arról értesülhettünk, hogy egyházunkban megalakult a reformáció kezdetének ötszáz éves jubileumát, annak méltó megünneplését elõkészítõ bizottság.

Természetesen nem hivatalos emlékbizottságról van szó – hiszen egy ilyennek a megalakítását egyházi törvényeink szabályozzák. Pusztán annyi történt, hogy az egyháztörténészekkel és a Magyarországi Luther Szövetség vezetõivel kiegészült Gyûjteményi Tanács püspökeink és országos felügyelõnk elé tárta majd egy év alatt összegyûlt ötleteit, az eddigi elõkészületeket.

Egyházunk régebbi és közelmúltjának feldolgozása, bemutatása, a lutheri tanítás különbözõ modern formákban történõ, széles körû ismertetése, kiadványokkal, kiállításokkal kapcsolatos, illetve restaurálási tervek sokasága hangzott el az elsõsorban néhai id. Fabiny Tibor nevéhez kötõdõ, „alulról indult” kezdeményezés keretében.

Ittzés János elnök-püspök szerint le kell bontani azt a romantikus Luther-képet, amely sokakban ma is él. A történeti gondolkodás tisztultabb ismeretet, elmélyültebb – és nem csak negatív módon megnyilvánuló – identitástudatot eredményez. „Elõre Lutherrel!” Hatékony, gyülekezeteinket, életünket megújító programra van szükségünk.

Prõhle Gergely országos felügyelõ úgy vélekedett, hogy nem elég hatalmas restanciáinkat ledolgozni, egyházi életünk újradefiniálása legyen a cél. Jól meg kell találnunk az arányokat az emlékezõ-kegyeleti és a jövõbe mutató alkalmak között. A reformáció gondolatából akkor lehet, lesz valódi ünnep, ha képesek vagyunk egész egyházunkban, sõt az egész országban érvényesíteni. Mindenesetre a készülõdést idõben elkezdtük.

Fabiny Tamás püspök szerint az idei év váljon akár szimbolikus kezdetté; a visszaszámlálás elkezdõdött. Nagyon fontos az ügy korszerû kommunikációja, s ehhez elengedhetetlen lesz egy frappáns vezérgondolat.

Gáncs Péter püspök is a reformáció évének missziói lehetõségét emelte ki; különösen is hangsúlyozta, hogy nagy szükség van a lelkészek és a gyülekezetek megmozgatására.

Az elsõ „megmozgatási kísérlet” az alábbi felhívás, amelynek – elõre 2017 felé – nyilván lesz még folytatása.

– ZZS –