Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 43 - Bemutatkozik a Kiskõrösi Evangélikus Egyházközség

Evangélikusok

ISTENTISZTELET-KÖZVETÍTÉS A RÁDIÓBAN

Bemutatkozik a Kiskõrösi Evangélikus Egyházközség

A város és a gyülekezet születésének napja: 1718. május 19. Ezen a napon írták alá azt a megállapodást a birtokos Wattay család képviselõi a letelepedni szándékozó felvidéki szlovák evangélikus családokkal, amelynek eredményeként újra benépesült a törökdúlás alatt elpusztult település. A mai utódok számára példaértékû lehet, ahogy a város- és a gyülekezetalapítók a lakóházak felépítésével egy idõben templomot és iskolát is emeltek. Ez a templom 1730-ban a vallási türelmetlenség áldozata lett, a kalocsai érsek katonái felgyújtották és lerombolták.

Isten kegyelmes szeretete, II. József császár és a türelmi rendelet tette lehetõvé, hogy a kiskõrösi evangélikusok 1783-ban újra templomépítésbe fogjanak. Ezt a templomot használja ma is a gyülekezet. A mintegy kétezer férõhelyes épületet fennállása során két ízben is átépítették.

  1. szilveszter éjszakáján Kiskõrösön született Petõfi Sándor. A gyermeket másnap reggel rögtön megkeresztelte Martini Mihály lelkész – Petrovicsék régi jó barátja –, s ezt tanúsítja az egyházközség nagy becsben tartott keresztelési anyakönyve. Régi és büszke hagyomány Kiskõrösön a szilveszteréji megemlékezés a Petõfi Emlékmúzeum és -szülõház elõtt és a templomban; az eseményen mindig sok százan vesznek részt.

A mai a Magyarországi Evangélikus Egyház egyik legnagyobb gyülekezete, mintegy nyolcezer-kilencszáz egyháztaggal. A négy lelkész mellett még sok alkalmazott és önkéntes munkatárs építi Isten egyházát a gyülekezetben, látogatja a magányos idõs embereket, vagy tanítja a közel négyszáz hittanos gyermeket. Isten dicsõségére muzsikál a templom hat éve felújított és kibõvített orgonája, valamint a két énekkar.

Az egyházközség létesítménye a Jó Pásztor Evangélikus Szeretetotthon. Az intézmény 1998-ban nyitotta meg kapuit. Jelenleg harminckilenc idõs lakót gondoznak falai között. 2008-ban bõvült az intézmény: a demens betegeket ellátó napközi otthon reménység szerint januártól már mûködni fog.

Az ifjúsági munka a KIE (Keresztyén Ifjúsági Egyesület) keretében történik egy állami ingatlanpályázaton elnyert épületben, a KIE-házban. A KIE-munka elsõdleges célja a sehová sem tartozó fiatalok között végzett misszió, ezt szolgálja a bibliai és egyéb programok sokfélesége. 2008-tól játszóházat is mûködtetünk az épületben, elsõsorban óvodáskorú gyermekek részére.

Imaházunk falán ötvenkilenc éve olvasható bizonyságtételünk: „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?” (Róm 8,31b)