Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 43 - Polgármesterek a kis iskolákért

e-világ

Polgármesterek a kis iskolákért

A SZERZŐ FELVÉTELE
Sárszentlõrincben érintett partnert és a faluban méltó helyszínt talált dr. Puskás Imre, a Tolna Megyei Közgyûlés elnöke a Polgármesterek a kis iskolákért címet viselõ országos tanácskozásnak, hiszen ebben a nagy múltú evangélikus községben mûködött hetven éven át az a neves algimnázium, amelyben Petõfi is tanult. Ennek a településnek az iskolájába járt Balassa János európai hírû sebész, Lázár Ervin író és még sok száz diák a történelem folyamán.

A felsõ tagozatot két éve bezárták, az alsó idén került veszélybe… A felelõtlen, érzéketlen, romboló politikának, de bátran mondhatjuk: az embert pénzben mérõ, az országot banknak tekintõ vezetésnek „köszönhetõen” vészhelyzet alakult ki Magyarországon, amelyet a vidék és az iskolák hatványozottan megszenvednek.

Figyelemfelkeltés és konkrét törvényjavaslat megalkotásának céljával hívták össze október 18-ra a tanácskozást. Az ország egészébõl érkezett kétszáz polgármesternek, iskolaigazgatónak, a vidékért aggódó és tenni akaró résztvevõnek olyan neves szakemberek tartottak elõadást, mint Ángyán József, Csatári Bálint, Lányi András és Környei László.

A kis iskolákért, a falvak megmaradásáért kiszakadó jajkiáltás és a kivezetõ út megfogalmazása talán eljut az illetékesekhez, de még inkább a társadalom egészéhez.

Bakay Péter