Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 47 - Szocexpó – evangélikus részvétellel

e-világ

Szocexpó – evangélikus részvétellel

Szociális expót rendeztek november 12-én és 13-án Budapesten a szociális munka napja alkalmából. A szakma elsõ nagy seregszemléjén egész napos programmal várták az érdeklõdõket a József Attila Mûvelõdési Központban. A Szociális Szakmai Szövetség és a Szociális Innováció Alapítvány szervezésében szakmai és mûvészeti kiállítások, elõadások, interaktív foglalkozások és szociofilmklub szerepelt a színes programpalettán. Az egyházak közül önálló kiállítóként egyedül a Magyarországi Evangélikus Egyház mutatkozott be egy standon. Buda Annamária, a diakóniai osztály vezetõje és Gregersen- Labossa György, a diakóniai bizottság elnöke külön elõadás keretében ismertette egyházunk szociális szolgáltatásait.

„A diakónia szolgáló egyházat, vagyis gyakorlati kereszténységet jelent” – magyarázta közel harmincfõs hallgatóságának Gregersen-Labossa György. A szombathelyi lelkész hozzátette, hogy a „transzcendenciához való viszony” mindenféleképpen elõkerül a szociális intézményekben folytatott munka során, ám az egyházi fenntartásúak esetében maga a szeretetszolgálat is az Istenbe vetett hit által motivált tevékenység, sõt az egész intézmény légkörét meg kell, hogy határozza.

A Magyarországi Evangélikus Egyház fontosnak tartja, hogy szeretetintézményei minél otthonosabbá váljanak a gondozottak számára, és hogy aktívan legyenek jelen az adott település közéletében. A munkaági vezetõk röviden ismertették a – németországi minta alapján indítandó – háromlépcsõs diakóniaimunkatárs- képzésnek a tervét, amelynek az elsõ része egy úgynevezett „lelki tréning”.

A mûvelõdési központ három emeletén sorakozó standokon szakmai érdekképviseleti szervezetek éppúgy bemutatkoztak, mint például a minisztériumi ügyfélszolgálat vagy különbözõ alapítványok. Az evangélikus egyház diakóniai munkáját nemcsak plakátok és szórólapok hirdették, hanem a különbözõ intézmények lakói által készített „kézmûvesremekek” is hozzájárultak bemutatkozásunk sikeréhez. Egyházunk színeit képviselte az expó nagyszínpadán csütörtökön este fellépõ lajoskomáromi fúvószenekar is. A széles repertoárjukból adott ízelítõ méltó záróakkordja volt a hagyományteremtõ szándékkal szervezett rendezvénynek.

SzevÁgi