Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 47 - Indonéziáról Monoron

Egyházunk egy-két hete

Indonéziáról Monoron

Ha valamely államra igazán illik a multikulturális jelzõ, az Indonéz Köztársaságra kétségtelenül. A több mint tizennyolcezer (köztük hatezer lakott) szigetbõl álló ország kétszáznegyvenmillió lakosa háromszáz különbözõ népcsoporthoz tartozik, és ötszáz eltérõ nyelvjárást beszél…

Az 1945-ben alakult államot hazánkban – továbbá Horvátországban, Bosznia- Hercegovinában és Macedóniában – H. E. Mangasi Sihombing képviseli. Bár a világ negyedik legnépesebb országában a lakosság közel kilencven százaléka muszlim vallású, a nagykövet – elkötelezett evangélikus. Errõl tudomást szerezve hívta meg õt Selmeczi Lajos Péter lelkész a Monori Evangélikus Egyházközség Õszi beszélgetés címû programjára vendég elõadónak.

A november 15-ei rendezvényen a nagykövet – Fal Beáta tolmácsolásával – elõször az ország történetérõl szólt röviden, majd a demokrácia és a vallásközi párbeszéd fontosságáról beszélt. Ezt követõen szûkebb hazája, Észak-Szumátra õsi hiedelemvilágát, illetve a batak nép kereszténységgel való „találkozását” és a kilencven esztendeje elhunyt Ingwer Ludwig Nommensen német evangélikus misszionárius életét és munkásságát ismertette.

– Vitális –