Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 05 - Át­ad­ták a Sza­lé­zi Szent Fe­renc saj­tó­ösz­tön­dí­ja­kat

Kultúrkörök

Át­ad­ták a Sza­lé­zi Szent Fe­renc saj­tó­ösz­tön­dí­ja­kat

Elekt­ro­ni­kus saj­tó ka­te­gó­ri­á­ban Di­ós Ju­dit, az MR1–Kos­suth rá­dió mun­ka­tár­sa, írott saj­tó ka­te­gó­ri­á­ban Ka­csoh Dá­ni­el, a Ma­gyar Hír­lap új­ság­író­ja kap­ta idén a Sza­lé­zi Szent Fe­renc saj­tó­ösz­tön­dí­jat.

A Ma­gyar Ka­to­li­kus Püs­pö­ki Kon­fe­ren­cia (MKPK) 2001-ben ala­pí­tott el­is­me­ré­sét Er­dő Pé­ter bí­bo­ros, prí­más, esz­ter­gom–bu­da­pes­ti ér­sek ad­ta át ja­nu­ár 23-án, az új­ság­írók vé­dő­szent­je ün­ne­pé­nek elő­es­té­jén Bu­da­pes­ten, a Köz­pon­ti Pap­ne­ve­lő In­té­zet dísz­ter­mé­ben. Az MKPK el­nö­ke kö­szön­tő­jé­ben örö­mét fe­jez­te ki, hogy van olyan új nem­ze­dék, amely meg­ta­lál­ja a he­lyes han­got a mé­dia vi­lá­gá­ban, és a re­mény üze­ne­tét tud­ja köz­ve­tí­te­ni a tár­sa­da­lom­nak.

Di­ós Ju­dit a Páz­mány Pé­ter Ka­to­li­kus Egye­te­men szer­zett szo­cio­ló­gu­si és új­ság­írói dip­lo­mát. Szak­mai gya­kor­la­tát a Szent Ist­ván Rá­di­ó­nál és a Ma­gyar Rá­di­ó­nál töl­töt­te. Utób­bi­nak a Kró­ni­ka cí­mű mű­so­rá­ban 2004 óta rend­sze­re­sen tu­dó­sít töb­bek kö­zött egy­há­zi ese­mé­nyek­ről, szo­ci­á­lis ügyek­ről.

Ka­csoh Dá­ni­el a Ká­ro­li Gás­pár Re­for­má­tus Egye­te­men ta­nult tör­té­ne­lem–kom­mu­ni­ká­ció sza­kon. A Ma­gyar Rá­di­ó­nál volt gya­kor­nok, a Ma­gyar Hír­lap­hoz 2007-ben ke­rült. A lap ha­sáb­ja­in rend­sze­re­sen tu­dó­sít a fe­le­ke­ze­tek ren­dez­vé­nye­i­ről. Új­ság­író­ként ki­emelt cél­já­nak te­kin­ti a tör­té­nel­mi ke­resz­tény fe­le­ke­ze­tek­kel kap­cso­la­tos hí­rek­nek, az egy­há­zak üze­ne­té­nek a hi­te­les meg­je­le­ní­té­sét a vi­lá­gi mé­di­á­ban.

EvÉ­let-in­fó