Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 05 - Farsangi legyező

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre

Farsangi legyező

Hoz­zá­va­lók a tész­tá­hoz: 50 dkg liszt, 15 dkg Ra­ma mar­ga­rin, 1 cso­mag va­ní­li­ás cu­kor, 1 to­jás, 2,5 dkg élesz­tő, 3 dkg kris­tály­cu­kor, 1 csi­pet só, lan­gyos tej, a meg­ke­nés­hez 1 to­jás.

A di­ós vagy má­kos töl­te­lék­hez: 20 dkg da­rált dió vagy mák, 3 dkg zsem­le­mor­zsa, 1 cso­mag va­ní­li­ás cu­kor, íz­lés sze­rint re­szelt cit­rom- vagy na­rancs­héj.

El­ké­szí­tés: az élesz­tőt fel­fut­tat­juk öt de­ci­li­ter­nyi kris­tály­cuk­ros lan­gyos tej­ben, majd hoz­zá­ad­juk a töb­bi tész­ta­alap­anyag­hoz. Lágy tész­tát gyú­runk be­lő­le, és hagy­juk meg­kel­ni. A meg­kelt tész­tát ci­pók­ra oszt­juk, ame­lye­ket egyen­ként négy mil­li­mé­ter vas­tag­sá­gú tég­la­la­pok­ra nyúj­tunk. A la­po­kat ol­vasz­tott vaj­jal meg­ken­jük, majd egyen­le­te­sen el­oszt­juk raj­tuk a töl­te­lé­ket. A tész­tát szo­ro­san fel­te­ker­jük – egy-egy hen­ger kö­rül­be­lül csak há­rom te­ke­rés­ből áll­jon. A ru­da­kat tál­cán ti­zen­öt perc­re fa­gyasz­tó­ba tesszük, majd a to­jás­sal át­ken­jük. Kö­rül­be­lül tíz cen­ti­mé­te­res da­ra­bok­ra sze­le­tel­jük, ame­lye­ket egyen­ként négy he­lyen be­vá­gunk.

Sü­tő­pa­pír­ral ki­bé­lelt tep­si­be tesszük és 170 fok­ra elő­me­le­gí­tett sü­tő­ben ti­zen­öt perc alatt meg­süt­jük. A tep­si­ből még for­rón ve­gyük ki. A sü­te­ményt ké­szít­het­jük lek­vár­ral, al­má­val, ka­ka­ó­val is.