Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 07 - Má­kos le­pény

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre

Má­kos le­pény

Hoz­zá­va­lók a tész­tá­hoz: 30 dkg liszt, 20 dkg Ra­ma mar­ga­rin, 1 to­jás­sár­gá­ja, 2 evő­ka­nál tej­föl, 1 cso­mag va­ní­li­ás cu­kor, 1 csi­pet­nyi só.

A töl­te­lék­hez: 20 dkg por­cu­kor, 20 dkg da­rált mák, 5 dkg zsem­le­mor­zsa, 4 to­jás, íz­lés sze­rint cit­rom­héj és lek­vár.

El­ké­szí­tés: A tész­ta alap­anya­ga­it össze­gyúr­juk, majd pi­hen­ni hagy­juk, amíg el­ké­szít­jük a töl­te­lé­ket.

A töl­te­lék el­ké­szí­té­sé­nél a to­jás­fe­hér­jé­ket – hoz­zá­ad­va a tész­tá­hoz hasz­nált to­já­sét is – ver­jük ke­mény hab­bá. Ad­juk hoz­zá a por­cuk­rot, a to­jás­sár­gá­kat, majd ke­ver­jük be­le a má­kot, a zsem­le­mor­zsát is és a le­re­szelt cit­rom­hé­jat.

A tész­tát osszuk két rész­re. Az el­ső fe­lét nyújt­suk ki a tep­si mé­re­té­re, és te­gyük be­le. Ken­jük meg lek­vár­ral, majd a má­kos töl­te­lé­ket egyen­le­te­sen osszuk szét raj­ta. Az egé­szet fed­jük be a ki­nyúj­tott má­sik tész­ta­lap­pal. To­jás­sár­gá­já­val ken­jük meg, és vil­lá­val szur­kál­juk meg. 170 Cel­si­us-fok­ra elő­me­le­gí­tett sü­tő­ben fél óra alatt süt­jük kész­re. A te­te­jét íz­lés sze­rint íze­sít­het­jük cso­ki­máz­zal vagy por­cu­kor­ral.