Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 10 - Ven­dég­ség­ben Na­mi­ká­nál

Keresztutak

Ven­dég­ség­ben Na­mi­ká­nál

Na­mi­ka – így be­cé­zik a fin­nek ha­zá­juk leg­na­gyobb ke­resz­tyény if­jú­sá­gi egye­sü­le­tét (KIE). Az el­ne­ve­zés az egye­sü­let finn ne­vé­ből alkotott betűszóból ered: NM­KY (ejtsd: en-em-kó-ü). A Na­mi­ká­val, a finn KIE-vel már több­éves a kap­cso­la­ta a Ma­gyarországi Keresztyén Ifjúsági Egye­sü­let­nek, de elő­ször nyílt le­he­tő­sé­günk rá, hogy hi­va­ta­los meg­hí­vá­suk­ra – Mar­ton Ta­más nem­ze­ti tit­ká­runk­kal – ta­nul­má­nyi lá­to­ga­tást te­gyünk észa­ki test­vé­re­ink­nél.

A finn KIE még a 19. szá­zad vé­gén ala­kult meg, egy idő­ben a töb­bi eu­ró­pai KIE-szer­ve­zet­tel. A mai egye­sü­let or­szá­go­san het­ven­egy he­lyi cso­port­ban vég­zi a ke­resz­tény if­jú­sá­gi mun­kát, tag­lét­szá­muk sok tíz­ez­res. Mun­ká­ju­kat el­ső­sor­ban a Finn Evan­gé­li­kus Egy­ház mel­lett, ve­le szink­ron­ban vég­zik – mint­egy az egy­há­zi if­jú­sá­gi mun­kát ki­egé­szít­ve.

Sok­szí­nű te­vé­keny­sé­get foly­tat­nak, if­jú­sá­gi há­za­kat és nyá­ri tá­bor­he­lye­ket mű­köd­tet­nek, részt vesz­nek az egy­ház kon­fir­man­du­so­kat fel­ké­szí­tő mun­ká­já­ban. Szo­ci­á­lis te­vé­kenységük fi­gye­lem­re mél­tó, kis­cso­por­tos ott­ho­na­ik­ba zi­lált csa­lá­di hát­tér­ből ki­me­ne­kí­tett fi­a­ta­lokat fogadnak be, a na­gyobb vá­ro­sok­ban, az il­le­té­kes ön­kor­mány­za­tok­kal és a he­lyi evan­gé­li­kus gyü­le­ke­ze­tek­kel együtt vég­zett éj­sza­kai ut­cai misszi­ó­juk pe­dig ki­fe­je­zet­ten im­po­ná­ló. Sok kó­ru­suk van, és élen jár­nak a ver­seny­spor­tok­ban is. A finn él­vo­nal­ban két ko­sár­lab­da­csa­pa­tuk is fo­lya­ma­to­san je­len van, a Lah­den NM­KY most ép­pen a 4. he­lyen áll a baj­nok­ság­ban.

Utun­kat Ja­ak­ko Ko­ikk­ala­inen lel­kész, az NM­KY nem­ze­ti szö­vet­sé­gé­nek tit­ká­ra szer­vez­te, s aho­vá te­het­te, el is kí­sért ben­nün­ket. El­ső­ként ter­mé­sze­te­sen a hat­ez­res tag­lét­szá­mú hel­sin­ki KIE mun­ká­já­ba pil­lant­hat­tunk be. Ezt kö­ve­tő­en a van­taa-i KIE ven­dé­gei vol­tunk. Iro­dá­juk az egyik evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet he­lyi­sé­gé­ben, Ha­kun­i­la mo­dern gyü­le­ke­ze­ti köz­pont­já­ban ta­lál­ha­tó. Majd Lah­ti­ba utaz­tunk, ahol el­ső­sor­ban az egye­sü­let sport­mun­ká­já­val is­mer­ked­tünk. Meg­néz­tük a vi­lág­hí­rű sí­ug­ró- és sí­fu­tó­köz­pon­tot, a vi­lá­gon egye­dül­ál­ló sí­mú­ze­u­mot, majd es­te a lah­ti KIE ko­sár­meccsét szur­kol­tuk vé­gig. Vagy har­minc pont­tal le­mos­ták az el­len­fe­let a pá­lyá­ról…

Ez­után Tam­pe­re, a nagy ipar­vá­ros kö­vet­ke­zett. Itt el­ső­sor­ban az ot­ta­ni KIE nagy­vá­ro­si mun­ká­já­ra, a vá­ros ti­zen­egy evan­gé­li­kus gyü­le­ke­ze­té­vel meg az ön­kor­mány­zat if­jú­sá­gi osz­tá­lyá­val (mert ott ilyen­re is van pénz) fenn­ál­ló pél­da­mu­ta­tó együtt­mű­kö­dés­re fi­gyel­het­tünk.

Tam­pe­ré­ből Tur­ku­ba, a ré­gi fő­vá­ros­ba utaz­tunk. Az ottani KIE-cso­port több kó­rust, ze­nei együt­test és ze­ne­is­ko­lát is mű­köd­tet, ter­mé­sze­te­sen ha­gyo­má­nyos if­jú­sá­gi mun­ká­juk ki­egé­szí­té­se­ként. Cser­ké­sze­ik úgy­ne­ve­zett ví­zi­cser­ké­szek, hisz Tur­ku előtt te­rül el a Bal­ti-ten­ger leg­na­gyobb szi­get­vi­lá­ga, a Sa­aris­to.

Tur­ku­ban fo­ga­dott ben­nün­ket Finn­or­szág evan­gé­li­kus egy­ház­fő­je, Juk­ka Pa­ar­ma ér­sek is. Meg­tisz­tel­te­tés volt szá­munk­ra a mint­egy más­fél órás be­szél­ge­tés Finn­or­szág el­ső szá­mú egy­há­zi mél­tó­sá­gá­val. (Pa­ar­ma ér­sek a tur­kui KIE tisz­te­let­be­li el­nö­ke.)

Vissza­tér­vén Hel­sin­ki­be még át­ha­józ­tunk a Finn-öböl túl­ol­da­lá­ra is, Észt­or­szág fő­vá­ro­sá­ba, Tal­linn­ba. Ene Roos észt nem­ze­ti tit­kár várt min­ket. Az észt KIE (NM­KÜ – a vál­to­za­tos­ság ked­vé­ért) éle­té­be va­ló be­pil­lan­tás szá­munk­ra kü­lö­nö­sen is ér­de­kes volt, hi­szen múlt­juk nagy­ban ha­son­ló a mi­énk­hez.

Észt­or­szág a Szov­jet­unió fel­bom­lá­sa után kap­ta vissza füg­get­len­sé­gét, s ez­zel együtt in­dul­ha­tott út­já­ra ott is a KIE-mun­ka. A szá­munk­ra ha­tal­mas finn KIE után te­hát egy fi­a­tal, mind­össze­ öt he­lyi cso­port­tal bí­ró egye­sü­let ven­dé­gei le­het­tünk.

Ter­ve­ink közt sze­re­pel­ tá­bo­ro­zá­sok szervezése finn és észt fi­a­ta­lok­nak Ba­la­ton­gyö­rö­kön, ma­gyar fi­a­tal­ja­ink­nak pe­dig az észa­ki nyá­ri tá­bo­rok­ban. És re­mél­he­tő­leg nagy ál­munk is meg­va­ló­sul­hat: egy finnek, észtek, er­dé­lyi, illetve ma­gyarországi ma­gyarok részvételével zajló kö­zös if­jú­sá­gi tá­bor a Só­vár­ban, a KIE ba­la­ton­gyö­rö­ki kon­fe­ren­cia-köz­pont­já­ban.

Lup­ták György, a Ma­gyar­or­szá­gi Ke­resz­tyén If­jú­sá­gi Egye­sü­let el­nö­ke