Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 20 - Imád­ság­mo­za­i­k I.

Élő víz

Imád­ság­mo­za­i­k I.

Ez­zel a cím­mel je­lent meg vá­lo­ga­tás Ma­do­csai Mik­lós nyu­gal­ma­zott lel­kész tol­lá­ból az el­ső ti­zen­öt év­szá­zad ke­resz­tény imád­sá­ga­i­ból.

Nem az egy­ház li­tur­gi­kus köny­ve­i­ben ta­lál­ha­tó imád­sá­gok­ból ál­lí­tott össze gyűj­te­ményt, ha­nem is­mert vagy alig is­mert ke­resz­tény sze­mé­lyi­sé­gek imád­sá­gai kö­zül hoz egyet-egyet mint­egy mu­ta­tó­ba, je­lez­ve, hogy a kö­zös­sé­gi-li­tur­gi­kus rend­be fog­lalt és az úgy­ne­ve­zett sze­mé­lyes imád­ság so­ha­sem ál­lít­ha­tó szem­be egy­más­sal. Sok­kal in­kább fel­té­te­le­zi az egyik a má­si­kat. Az imád­ko­zók élet­raj­zi ada­tai, gaz­dag tör­té­ne­ti, egy­ház­tör­té­ne­ti és teo­ló­gi­ai hát­tér­is­mer­te­té­sek, il­luszt­rá­ci­ók, a jel­zett idő­ha­tá­ron már át­lé­pő, imád­ság­ra buz­dí­tó sza­vak, imád­sá­gos vers­idé­ze­tek kí­sé­rik az imád­sá­go­kat.

A vá­lo­ga­tás pél­da ar­ra, ho­gyan le­het az el­vi­leg ma­gun­ké­nak val­lott el­ső ti­zen­öt szá­zad ke­resz­tény­sé­gét gya­kor­la­ti­lag is a ma­gu­ké­nak te­kin­te­ni és ke­resz­tény ele­ink imád­sá­ga­it a ma­gunk lel­ki­sé­ge kész­te­tő­i­ként és tá­mo­ga­tó­i­ként fo­gad­ni.

Az Imád­ság­mo­za­i­kok I. cím foly­ta­tást ígér.


Madocsai Miklós: Imádságmozaik I. Fébé Kht., 2008. A könyv a Luther Kiadó köny­ves­bolt­jában (1085 Bu­da­pest, Üllői út 24.) és a Huszár Gál papír- és könyves­bolt­ban (1054 Bu­da­pest, Deák tér 4.) is kapható. Ára 1325 Ft.

Fe­hér Ká­roly