Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 23 - Al­más kré­mes

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre

Al­más kré­mes

Hoz­zá­va­lók a tész­tá­hoz: 60 dkg liszt, 20 dkg zsír, 20 dkg cu­kor, 2 to­jás, 1 cso­mag sü­tő­por, 2 cso­mag va­ní­li­ás cu­kor, 3-4 evő­ka­nál tej­föl. A krém­hez: 2 to­jás, 1/2 li­ter tej, 2 cso­mag va­ní­li­ás pu­ding, 15 dkg cu­kor, 1 cso­mag va­ní­li­ás cu­kor, 25 dkg mar­ga­rin. A töl­te­lék­hez: 1,5 kg al­ma, 2 evő­ka­nál vaj, 10 dkg cu­kor, fél mok­kás­ka­nál fa­héj.

A tészta el­ké­szí­téséhez az alap­anya­gokat össze­gyúr­juk, há­rom rész­re oszt­juk, és vé­kony la­po­kat sü­tünk belő­le.

A krém elkészítéséhez a pu­ding­por­ba két evő­ka­nál cuk­rot ke­ve­rünk, fo­ko­za­to­san hoz­zá­ad­juk a te­jet, sű­rű­re főz­zük, és még a gázon kevergetve beleverjük a to­já­so­kat. Kihűtjük. A mar­ga­rint ha­bos­ra ke­ver­jük a cu­kor­ral, majd hozzáadjuk a ki­hűlt pu­dinghoz.

A töltelék elkészítéséhez az al­mát meg­re­szel­jük, és va­jon ad­dig pá­rol­juk, amíg el­fő a le­ve. Cu­kor­ral, fa­héj­jal íze­sít­jük.

Ami­kor mind­egyik al­ko­tó­rész ki­hűlt, egy tész­ta­la­pot vissza­te­szünk a tep­si­be. Rá­ken­jük a kré­met, rá­tesszük a má­so­dik la­pot, rá­hal­moz­zuk az al­ma­töl­te­lé­ket, és be­fed­jük a har­ma­dik lap­pal.

Egy na­pig áll­ni hagy­juk, hogy meg­pu­hul­jon. Tá­la­lás előtt meg­hint­jük por­cu­kor­ral, és négy­szög­le­tes sze­le­tek­re vág­juk.