Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 25 - Meggyes hu­szár­ba­jusz

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre

Meggyes hu­szár­ba­jusz

Hoz­zá­va­lók a tész­tá­hoz: 30 dkg liszt, 7 evő­ka­nál tej, 10 dkg zsír vagy Ra­ma mar­ga­rin, 3 to­jás sár­gá­ja, 3 dkg cu­kor, 2 dkg élesz­tő, 1 cit­rom hé­ja.

A töl­te­lék­hez: 3 to­jás fe­hér­je, 15 dkg cu­kor, 20 dkg da­rált dió, ma­go­zott meggy, lek­vár.

A tész­ta el­ké­szí­té­sé­hez az élesz­tőt a cuk­ros tej­ben fel­fut­tat­juk. A lisz­tet a zsi­ra­dék­kal el­mor­zsol­juk, be­le­tesszük a to­jás­sár­gá­kat, a fel­fut­ta­tott élesz­tőt és a cit­rom­hé­jat, majd az egé­szet össze­gyúr­juk.

A töl­te­lék el­ké­szí­té­sé­hez a to­jás­fe­hér­jé­ket ke­mény hab­bá ver­jük, ap­rán­ként hoz­zá­tesszük a cuk­rot, és vé­gül be­le­for­gat­juk a da­rált di­ót.

A tész­tát há­rom ci­pó­ba oszt­juk és tep­si hosszú­sá­gú­ra ki­nyújt­juk. Az így ka­pott tég­la­lap­nak a hosszab­bik (a tep­si hosszú­sá­gá­val meg­egye­ző) két szé­lét ma­go­zott meggyel ki­rak­juk, és a tész­tát rá­hajt­juk úgy, hogy a meggyet be­fed­je. Az így ke­let­ke­zett vá­lyút lek­vár­ral meg­ken­jük és a dió­töl­te­lék­kel meg­tölt­jük. A há­rom ru­dat egy­más mel­lé tesszük és elő­me­le­gí­tett sü­tő­ben 200 fokon megsüt­jük.