Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 28 - A vizsolyi Biblia nyomában

Kultúrkörök

A vizsolyi Biblia nyomában

Vizsoly, a Biblia bölcsője címmel kulturális rendezvénysorozat kezdődik július 23-án, csütörtökön a Hernád-völgyi településen.

A négynapos program – Szenczi Molnár Albert nyomában – futóversennyel veszi kezdetét. Gönc és Vizsoly között szaladhatnak a résztvevők, ezzel is emlékezve arra, hogy ezen az úton vitték a nyomdába a Károli-féle Biblia kéziratlapjait.

A vizsolyi Biblia volt az első teljes Szentírás-fordítás magyar nyelven. A fordítást Károli Gáspár és lelkésztársai végezték, a nyomtatási munkálatokat pedig Mantskovit Bálint nyomdász vezette. Több mint egy év alatt hét-nyolcszáz példány jelent meg a könyvből. A nyomtatást 1590. július 20-án fejezték be.

Ennek emlékére rendezik meg már második alkalommal a vizsolyi Biblia hete rendezvényt. „Reméljük, hogy különböző érdeklődési körű és gondolkodású embereket tudunk megérinteni majd Jézus evangéliumával” – mondta Sipos-Vizaknai Gergely. A település református lelkipásztora hozzátette: „Semmiképpen nem egy újabb kulturális programsorozatot szeretnénk rendezni, hanem egy olyan ünnepet, ahol felragyog a betlehemi csillag világossága az emberek számára.”

A kulturális rendezvénysorozat részletes programja a www.vizsolyfesztival.hu internetes oldalon olvasható.

www.reformatus.hu