Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 28 - Érteni kell a kor nyelvét

Egyházunk egy-két hete

Érteni kell a kor nyelvét

Gyülekezeti nap Balatonalmádiban

A veszprémi evangélikus gyülekezet családi napja hagyomány. Immár negyedik alkalommal várták a közelmúltban a családokat a Balaton partjára. A gyülekezeti napot ezúttal nem az almádi templom kertjében, hanem „biblikus helyszínen”, közvetlenül a tó partján rendezték, Bereczky Gyula felügyelő meghívására a sporthorgász-egyesület vízitelepén.

Isó Zoltán áhítata után Szeverényi János országos missziói lelkész A 21. század egyháza címmel tartott előadást. Az elmúlt években, évtizedekben minden megváltozott. Értenünk kell a kor nyelvét, nemcsak a szakrális helyeket látogatni. Az örök értékeket tartanunk kell, élni belőlük, de a mai korban értelmezni és aktualizálni kell őket – szögezte le. Nincsenek sablonok, Isten sokféle módon, sokféle helyen működik, a kereszténység nem egyenlő csupán a templomba járással. A gyülekezeteknek át kell alakulniuk, nem közönséggé, de közösséggé kell válnia, egymásra odafigyelő, családi közösséggé. Valamennyiünknek Isten élő igéjére van szükségünk – állapította meg a missziói lelkész –, az egyházat csak Isten tudja megtartani, megsegíteni.

A résztvevők ezután több csoportban imádságot, a gyülekezetbe hívogató jelszót írtak, a nap témájához illő szimbólumokat (tó, víz, hajó, kereszt) szerkesztettek, rajzoltak. Délután a kötetlen együttlété volt a főszerep: a kicsik játszottak, labdáztak, a felnőttek beszélgettek, akinek kedve volt, a Balatonon is csónakázhatott.

B. E.