Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 30 - Oratio œcumenica

Oratio oecumenica

Oratio œcumenica

Sze­re­tő mennyei Atyánk! Há­lát adunk ne­ked, hogy igéd­del ma is szól­tál hoz­zánk. Kö­szön­jük, hogy Fi­ad­ban örök éle­tet kap­tunk, s ké­rünk, nö­veld ben­nünk a hi­tet és a ne­ked va­ló en­ge­del­mes­sé­get. Tud­juk, hogy bol­dog éle­tet kí­nálsz ne­künk a Jé­zus Krisz­tus­ban va­ló hit ál­tal, s bo­csásd meg, hogy még­is sok­szor a ma­gunk bol­dog­sá­gát ke­res­sük, a ma­gunk út­ját jár­juk. Nem mi in­du­lunk a te utad­ra, ha­nem té­ged aka­runk a mi­énk­re kény­sze­rí­te­ni. De ma vi­lá­gos­sá tet­ted: „Akié a Fiú, azé az élet; aki­ben nincs meg Is­ten Fia, az élet sincs meg ab­ban.”

Sze­re­tet­tel ké­rünk, őrizz meg ben­nün­ket az ön­zés­től. Add, hogy ne vál­junk ér­zé­ket­len­né em­ber­tár­sa­ink gond­jai iránt, ami­kor mind­annyi­unk le­he­tő­sé­gei egy­re szű­kül­nek és kor­lá­to­zód­nak. Se­gíts meg ben­nün­ket min­den­na­pi éle­tünk gond­ja­i­nak meg­ol­dá­sá­ban. Add, hogy az iga­zán szük­sé­ges dol­gok­ból – a lel­ki ál­dá­sok­ból, a sze­re­tet­ből – so­ha ne szen­ved­jünk hi­ányt. A te sze­re­te­ted bő­ven ki­áradt ránk Jé­zus Krisz­tus­ban, hadd su­gá­roz­zuk to­vább ezt a sze­re­te­tet a kö­rü­löt­tünk lé­vők­re.

Őrizd egy­há­za­dat, nö­veld nyá­ja­dat, s pász­to­rolj ben­nün­ket. Vi­selj gon­dot csa­lád­ja­ink­ra, sze­ret­te­ink­re kö­zel­ben és tá­vol­ban egy­aránt. Őrizd csa­lád­ja­ink bé­kes­sé­gét, add, hogy egyet­ér­tés­ben és össz­hang­ban, igaz sze­re­tet­ben él­hes­sünk egy­más­sal és te­ve­led.

Ál­dá­so­dat kér­jük ha­zánk­ra és né­pünk­re. Add, hogy mind­annyi­an érez­zünk fe­le­lős­sé­get az egész kö­zös­ség jó­lé­té­ért és bol­dog­sá­gá­ért, s te­gyük a dol­gun­kat leg­jobb tu­dá­sunk és tő­led ka­pott ké­pes­sé­ge­ink ka­ma­toz­ta­tá­sá­val azon a he­lyen, aho­vá ren­del­tél és ál­lí­tot­tál ben­nün­ket.

Imád­ko­zunk a te­rem­tett vi­lá­gért is, ame­lyet la­kó­he­lyül ad­tál ne­künk. Add, hogy ne szennyez­zük és pusz­tít­suk el sa­ját élet­te­rün­ket, ha­nem őriz­zük vi­lá­go­dat meg­bí­za­tá­sunk sze­rint mind­ad­dig, amíg el­ho­zod ne­künk új­já­te­rem­tett vi­lá­go­dat, ahol örök­ké­va­ló he­lyet ké­szí­tet­tél a té­ged sze­re­tők­nek, mind­azok­nak, akik Jé­zus Krisz­tus­ban van­nak.

Ámen.