Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 34 - A közös történelem nyomában

Keresztutak

A közös történelem nyomában

A Veszp­rém Me­gyei Köz­gyű­lés kul­tu­rá­lis, ki­sebb­sé­gi és val­lás­ügyi bi­zott­sá­gá­nak szer­ve­zé­sé­ben évek óta ta­lál­koz­nak mun­ka­meg­be­szé­lé­se­ken, ki­rán­du­lá­so­kon az ön­kor­mány­zat mun­ka­tár­sai és a tör­té­nel­mi egy­há­zak lel­ké­szei, ve­ze­tői.

A kö­zös pas­sa­ui, ró­mai, gen­fi és wit­ten­ber­gi út után leg­utóbb – au­gusz­tus 10. és 13. kö­zött – Len­gyel­or­szág­ot keresték föl, s a két or­szág kö­zös tör­té­nel­mi em­lék­he­lye­it lá­to­gat­ták meg. Az egy­ko­ri fő­vá­ros, Krak­kó ne­ve­ze­tes­sé­gein kívül fel­ke­res­ték pél­dá­ul az ausch­wi­tzi és a bir­ke­na­ui náci ha­lál­tá­bo­r em­lék­he­lye­it is, va­la­mint út­ba ej­tet­ték a len­gyel Tát­ra tu­ris­ta­pa­ra­di­cso­mát, Za­ko­pa­nét is.

Egy­há­zun­kat – töb­bek kö­zött – Smi­dé­li­usz Zol­tán ko­ráb­bi püs­pök­he­lyet­tes és Me­nyes Gyu­la püs­pö­ki tit­kár kép­vi­sel­te. Az uta­zá­son részt vett dr. Her­mann Ist­ván, a me­gyei köz­gyű­lés kul­tu­rá­lis, ki­sebb­sé­gi és val­lás­ügyi bi­zott­sá­gá­nak el­nö­ke is.