Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 34 - A mi Lu­ther-ol­da­lunk

e-világ

A mi Lu­ther-ol­da­lunk

Kö­zel más­fél éve ta­lál­tam rá a my­Luther­re, ami­kor gyü­le­ke­ze­tünk hon­lap­ját – job­ban mond­va blog­ját – kezd­tem ké­szí­te­ni. Fel­kel­tet­te a fi­gyel­me­met, hogy az oldalt látogató fi­a­ta­lok mennyi ér­de­kes és egy ke­resz­tény em­ber szá­má­ra hús­ba­vá­gó­an vagy in­kább „lé­lek­be­vá­gó­an” fon­tos kér­dés­ről cse­rél­nek esz­mét, rá­adá­sul könnyed, nyi­tott stí­lus­ban. Azon­nal ki­tet­tem a blog cí­mét a gyü­le­ke­ze­ti ol­da­lunk­ra.

Né­hány hó­nap múl­va már én is rend­sze­res ol­va­só­ja-író­ja vol­tam a my­Lu­ther­nek, és bát­ran aján­lot­tam az oldalt sa­ját hit­ta­no­sa­im­nak és fi­a­tal is­me­rő­se­im­nek is. Tet­szett, hogy míg nap­köz­ben a fa­lu­be­li evan­gé­li­ku­sok­kal ta­lál­koz­tam, es­tén­ként az or­szág más csücs­ke­i­ből íro­ga­tó fi­a­tal ke­resz­té­nyek­kel „be­szél­get­het­tem” – és az­tán össze is is­mer­tet­het­tem őket egy­más­sal.

Ha­bár „be­szél­ge­té­se­ink­ben” nem min­dig já­runk be teo­ló­gi­ai mély­sé­ge­ket, még­is tud­juk, hogy ke­resz­té­nyek va­gyunk, és ez össze­köt ben­nün­ket. Nem bánt­juk, ha­nem tá­mo­gat­juk egy­mást. Ta­lán ilyen le­het a jö­vő egyik gyü­le­ke­zet­tí­pu­sa – évek óta hal­lunk és be­szé­lünk ar­ról, hogy a ha­gyo­má­nyos gyü­le­ke­ze­ti for­ma az el­kö­vet­ke­zen­dő évek­ben meg fog vál­toz­ni.

Né­hány hét­tel ez­előtt le­he­tett ol­vas­ni a hí­rek­ben (a my­Lu­the­ren is meg­je­lent), hogy Vin­cent Nic­hols west­mins­te­ri ér­sek sze­rint az in­ter­ne­tes kö­zös­sé­gek el­ide­ge­ní­tik az em­be­re­ket, és az így létrejött rö­vid kap­cso­la­tok ön­gyil­kos­ság­hoz is ve­zet­het­nek. A my­Lu­ther nem er­ről szól: itt kö­zös­ség ala­kult, ke­resz­tény em­be­rek kö­zös­sé­ge. Nem mind­egy, hogy az em­be­rek köz­ti kap­cso­la­tok mö­gött mi vagy ki áll.

Hi­szem, hogy mö­göt­tünk va­ló­ban Krisz­tus áll.

Ger­lai Pál (Fan­csal)