Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 37 - Da­lár­da­ün­nep Sár­szent­lő­rin­cen

Kultúrkörök

Da­lár­da­ün­nep Sár­szent­lő­rin­cen

1884-ben már­vány­táb­lá­val je­löl­ték meg Sár­szent­lő­rin­cen a volt al­gim­ná­zi­um épü­le­tét és azt a há­zat, ahol Pe­tő­fi Sán­dor kosz­tos di­ák­ként la­kott. Ez al­ka­lom­ra Sánt­ha Ká­roly lel­kész és Ei­fert Hen­rik kán­tor­ta­ní­tó ve­ze­té­sé­vel meg­ala­kí­tot­ták a da­lár­dát. A gyü­le­ke­ze­ti-köz­sé­gi fér­fi­kar kö­zel száz éven át mű­kö­dött so­kak örö­mé­re, öregbítve a köz­ség jó hí­rét.

A meg­ala­ku­lás 125. év­for­du­ló­ját szep­tem­ber 6-án ün­ne­pel­te Sár­szent­lő­rinc né­pe. A sek­res­tyé­ben be­ren­de­zett, gaz­dag anya­gú da­lár­da­tör­té­ne­ti ki­ál­lí­tást Ren­kecz Jó­zsef nyu­gal­ma­zott is­ko­la­igaz­ga­tó nyi­tot­ta meg, aki egy­kor ma­ga is da­lár­da­tag volt.

Az is­ten­tisz­te­le­ten Győr­ffy Ist­ván ze­ne­ta­nár or­go­nált. A kö­zös­sé­gi ház ud­va­rán el­fo­gyasz­tott ebéd után az együtt­lé­tet a Pé­csi Evan­gé­li­kus Gyü­le­ke­ze­ti Ének­kar mű­so­ra nyi­tot­ta, majd Kaczi­án Já­nos nyu­gal­ma­zott le­vél­tá­ri ta­ná­csos elő­adá­sát hall­gat­hat­ták meg az ér­dek­lő­dők a sár­szent­lő­rin­ci egye­sü­le­ti élet­ről. So­ka­kat meg­le­pett, hogy 1890-től az 1950-es éve­kig hu­szon­egy egye­sü­let lé­te­sült és mű­kö­dött a fa­lu­ban.

A kaj­da­csi asszony­kó­rus éne­ke után a mű­ve­lő­dé­si ott­hon ud­va­rán még hosszan együtt éne­kelt az em­lé­ke­ző-ün­nep­lő se­reg, a kö­zös nó­tá­zás éj­sza­ká­ba nyú­ló­an foly­ta­tó­dott egy kö­ze­li pin­cé­ben.

Karl Já­nos­né Csep­re­gi Er­zsé­bet