Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 38 - Le­dön­töt­ték Lu­ther szabadkai szob­rát

e-világ

Le­dön­töt­ték Lu­ther szabadkai szob­rát

Is­me­ret­len el­kö­ve­tők le­dön­töt­ték Lu­ther Már­ton szob­rát Sza­bad­kán az evan­gé­li­kus temp­lom előt­ti park­ban – írta hét­fői szá­má­ban a Ma­gyar Szó cí­mű vaj­da­sá­gi na­pi­lap.

Va­sár­nap dél­előtt az is­ten­tisz­te­let­re ér­ke­ző hí­vek vet­ték ész­re, hogy va­la­ki vagy va­la­kik le­dön­töt­ték a Lu­ther-szob­rot. Do­linsz­ky Gá­bor, az Ágos­tai Hit­val­lá­sú Evan­gé­li­kus Ke­resz­tyén Egy­ház Szer­bi­á­ban-Vaj­da­ság­ban lel­ké­sze a Ma­gyar Szó­nak el­mond­ta, hogy es­tén­ként gyak­ran fi­a­ta­lok­tól han­gos a tér, ame­lyen Lu­ther Már­toné mel­lett Kál­vin Já­nosnak és Sza­bad­ka tör­té­net­író­já­nak, Ivá­nyi Ist­vánnak a szob­ra áll.

A lel­kész sze­rint nem Lu­ther vagy az evan­gé­li­ku­sok el­len irá­nyult a tá­ma­dás, ha­nem egy­sze­rű­en a Lu­ther-szo­bor volt a leg­kö­ze­lebb a van­dá­lok­hoz. Mi­vel a mell­szo­bor ta­lap­za­ta hoz­zá­ve­tő­le­ge­sen há­rom­száz ki­lo­gram­mot nyom, csak szán­dé­ko­san dönt­het­ték le – vé­li a lel­kész.

Weiss Ru­dolf, az egy­házi zsi­nat vi­lá­gi al­el­nö­ke ab­ban bí­zik, hogy a rend­őr­ség mi­előbb kéz­re ke­rí­ti az el­kö­ve­tő­ket.

A ma­gyar és né­met hí­vek temp­lo­ma előt­ti te­ret a há­rom szo­bor­ral két éve ala­kí­tot­ták ki Sza­bad­kán.

MTI