Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 38 - Kör­tés ré­tes

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre

Kör­tés ré­tes

Hoz­zá­va­lók: 45 dkg kör­te, 2 evő­ka­nál ma­zso­la, 2 evő­ka­nál cu­kor, csi­pet­nyi őrölt fa­héj, 1/2 cit­rom le­ve, 3 evő­ka­nál kör­te­pá­lin­ka vagy rum, 15 dkg ka­lács, 1 cso­mag 2 la­pos ré­tes­lap, a la­pok meg­ke­né­sé­hez ol­vasz­tott mar­ga­rin, a te­te­jé­re por­cu­kor

El­ké­szí­tés: A kör­té­ket meg­há­moz­zuk, ap­ró da­ra­bok­ra vág­juk. A ma­zso­lát meg­mos­suk és le­csö­pög­tet­jük. A kör­te­da­ra­bo­kat és a ma­zso­lát a cu­kor­ral, a fa­héj­jal, a cit­rom­lé­vel és a kör­te­pá­lin­ká­val/rum­mal össze­ke­ver­jük. Kö­rül­be­lül fél órán át ér­le­lőd­ni hagy­juk. Ez­után a ka­lá­csot ap­ró koc­kák­ra vág­juk és szin­tén be­le­ke­ver­jük. A sü­tőt kö­ze­pes hő­mér­sék­le­tű­re elő­me­le­gít­jük. Az egyik ré­tes­la­pot eny­hén ned­ves kony­ha­ru­há­ra fek­tet­jük, ol­vasz­tott vaj­jal meg­ke­ne­get­jük, és egy má­sik la­pot rá­bo­rí­tunk. A kör­tés töl­te­lék fe­lét a har­ma­dán el­si­mít­juk, a sza­ba­don ma­radt tész­tát az ol­vasz­tott mar­ga­rin­nal még egy­szer meg­ken­jük. A ré­test a kony­ha­ru­ha se­gít­sé­gé­vel óva­to­san fel­te­ker­jük, és egy ki­va­ja­zott vagy sü­tő­pa­pír­ral bé­lelt tep­si­be csúsz­tat­juk. A ma­ra­dék ré­tes­la­pok­kal és töl­te­lék­kel ugyan­így já­runk el, majd a te­ker­cse­ket még egy­szer ol­vasz­tott vaj­jal meg­ken­jük, és for­ró sü­tő­be tol­va kö­rül­be­lül 30 perc alatt ro­po­gós­ra süt­jük. A sü­tő­ből ki­vé­ve ol­vasz­tott vaj­jal új­ra át­ken­jük, majd 5-10 per­cig áll­ni hagy­juk, és sze­le­tel­jük.