Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 10 - Krisz­tus tes­te és vé­re – az ott­ho­nunk­ban

Élő víz

Krisz­tus tes­te és vé­re – az ott­ho­nunk­ban

Azok a test­vé­rek, akik sú­lyos be­teg­sé­gük, il­let­ve idő­sebb ko­ruk mi­att nem tud­nak részt ven­ni a gyü­le­ke­ze­ti al­kal­ma­kon, ne­he­zen élik meg a kö­zös­ség­től va­ló kény­sze­rű tá­vol­ma­ra­dást. So­kat se­gít ilyen­kor a lel­ki­pász­to­ri lá­to­ga­tás és a gyü­le­ke­zet tag­ja­i­nak ér­dek­lő­dé­se akár sze­mé­lye­sen, akár te­le­fo­non.

Hi­ány­zik az úr­va­cso­ra is: az ol­tár­hoz tér­de­lés, a bűn­bá­nat, a fel­ol­do­zás, a ke­gye­lem íz­le­lé­se, a Krisz­tus­sal va­ló ben­ső­sé­ges ta­lál­ko­zás. Kü­lö­nö­sen is a nagy­ün­ne­pek, hús­vét és ka­rá­csony előtt fo­gal­ma­zó­dik meg töb­bek­ben: „Na­gyon sze­ret­nék úr­va­cso­rát ven­ni, de nem tu­dok el­men­ni a temp­lom­ba.”

Ilyen­kor a lel­kész ház­hoz vi­szi az úr­va­cso­rát. A há­zi úr­va­cso­rás is­ten­tisz­te­let – ha er­re le­he­tő­ség van – a rö­vi­dí­tett temp­lo­mi li­tur­gia sze­rint ala­kul, ki­vé­ve, ha a be­teg ál­la­po­ta csak egé­szen rö­vid lá­to­ga­tást tesz le­he­tő­vé. Ál­ta­lá­ban ezt meg­elő­zi egy be­szél­ge­tés, né­ha ma­gán­gyó­nás is. Ha az ott­ho­ná­hoz kö­tött test­vér hoz­zá­tar­to­zó­já­val együtt tud úr­va­cso­ráz­ni, az min­dig nagy öröm, de ez saj­nos nem for­dul elő túl gyak­ran. Az ige­hir­de­tés és az imád­sá­gok sze­mé­lye­sek, s ha van rá igény, ak­kor az úr­va­cso­rá­zó ál­tal vá­lasz­tott éne­ke­ket is el­éne­kel­jük.

Most a böj­ti he­tek­ben vár­ha­tó­an is­mét több há­zi úr­va­cso­rá­ra ke­rül sor gyü­le­ke­ze­te­ink­ben. Bá­to­rí­tok min­den­kit, aki ott­ho­ná­hoz van köt­ve, de böj­ti ké­szü­lé­sét sze­ret­né tel­je­seb­bé ten­ni: je­lez­ze igé­nyét lel­ké­szé­nek, és ta­pasz­tal­ja a Krisz­tus Urunk szent tes­te és vé­re ál­tal nyert ál­dá­so­kat!

Hu­lej Eni­kő