Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 13 - In­do­néz egy­há­zi ve­ze­tő teo­ló­gi­án­kon

e-világ

In­do­néz egy­há­zi ve­ze­tő teo­ló­gi­án­kon

Az In­do­néz-Ba­tak Pro­tes­táns-Lu­the­rá­nus Egy­ház egyik ve­ze­tő­je, dr. Ja­mi­lin Si­ra­it teo­ló­gi­ai pro­fesszor tar­tott elő­adást már­ci­us 16-án az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­te­men. Be­te­kin­tést nyúj­tott egy­há­za éle­té­be, kü­lö­nös te­kin­tet­tel a más val­lá­sok­kal va­ló együtt­mű­kö­dé­s­re az igaz­sá­gos­ság, a bé­ke és a jó­lét kér­dé­sé­ben.

Ja­mi­lin Si­ra­it ko­ráb­ban az In­do­néz-Ba­tak Pro­tes­táns-Lu­the­rá­nus Egy­ház teo­ló­gi­ai szö­vet­sé­gé­nek al­el­nö­ke volt, 2008 óta pe­dig egy­há­za öt ve­ze­tő­jé­nek egyi­ke, az úgy­ne­ve­zett Ko­i­no­nia De­part­ment el­nö­ke.

Elő­adá­sá­ban rész­le­te­sen is­mer­tet­te, hogy az in­do­né­zi­ai Észak-Szu­mát­rán élő ba­ta­kok ho­gyan tér­tek át a ke­resz­tény hit­re, és ho­gyan tud­tak el­len­áll­ni a fo­lya­ma­tos isz­lám ter­jesz­ke­dés­nek. Be­szé­dé­ben hang­sú­lyoz­ta azon­ban an­nak je­len­tő­sé­gét is, mi­ért fon­tos, hogy most ugyan­így ne en­ged­je­nek be­fo­lyást a ka­riz­ma­ti­kus moz­gal­mak­nak.

A mintegy kétszázötvenmilliós lé­lek­számú In­do­né­zia plu­rá­lis tár­sa­da­lom, ahol az em­be­rek ki­lenc­ven szá­za­lé­ka musz­lim hí­vő, míg a ma­ra­dék a na­gyobb val­lá­sok – a ka­to­li­ciz­mus, pro­tes­tan­tiz­mus (e ket­tőt kü­lön val­lás­nak ve­szik), hin­du­iz­mus és budd­hiz­mus – hí­ve. Eb­ben a val­lá­si sok­szí­nű­ség­ben fon­tos egy­más el­fo­ga­dá­sa és az is, hogy részt vál­lal­ja­nak a má­sik kul­tú­rá­já­ból, ha­gyo­má­nya­i­ból. A to­le­ran­cia je­gyé­ben az isz­lám val­lá­sú­ak is részt vesz­nek a ke­resz­té­nyek ka­rá­cso­nyi ün­ne­pe­in, és a ke­resz­té­nyek is a musz­li­mok ha­gyo­má­nyos al­kal­ma­in.

Az elő­adás után a hall­ga­tók kér­dé­se­ket te­het­tek fel a ven­dég­nek. A mo­de­rá­tor dr. Jut­ta Ha­us­mann pro­fesszor, az egye­tem ószö­vet­sé­gi tan­szé­ké­nek ve­ze­tő­je volt.

Az al­kal­mon részt vett H. E. Man­ga­si Si­homb­ing, In­do­né­zia ma­gyar­or­szá­gi, hor­vát­or­szá­gi, bosz­nia-her­ce­go­vi­nai és ma­ce­dó­ni­ai nagy­kö­ve­te is.