Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 19 - Du­na-hul­lám

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre

Du­na-hul­lám

Hoz­zá­va­lók a tész­tá­hoz: 37,5 dkg mar­ga­rin, 25 dkg kris­tály­cu­kor, 7 to­jás, 25 dkg liszt, 1 cso­mag sü­tő­por, 2–3 evő­ka­nál tej, 10 dkg dur­vá­ra vá­gott dió vagy man­du­la, 2 evő­ka­nál ka­kaó­por, egy üveg ma­go­zott meggy.

Hoz­zá­va­lók a krém­hez: 15 dkg mar­ga­rin, 4 evő­ka­nál por­cu­kor, 1 cso­mag „fő­zős” va­ní­li­ás pu­ding­por és a ta­sak­ján szereplő hoz­zá­va­lók.

Hoz­zá­va­lók a máz­hoz: 10 dkg tor­ta­be­vo­nó cso­ko­lá­dé, 1 evő­ka­nál ét­olaj.

A tész­ta el­ké­szí­té­sé­hez a mar­ga­rint a cu­kor­ral és a to­já­sok­kal gőz fö­lött jól ki­ke­ver­jük, hogy a mar­ga­rin ne le­gyen da­ra­bos. Az így ka­pott masszát a sü­tő­por­ral, liszt­tel és a tej­jel össze­ke­ver­jük. A tész­tát meg­fe­lez­zük, és az egyik fe­lé­be a di­ót vagy a man­du­lát szór­juk, míg a má­sik fe­lé­be a ka­kaó­port. Sü­tő­pa­pír­ral ki­bé­lelt tep­si­be elő­ször a sár­ga masszát önt­jük, majd a te­te­jé­re a ka­ka­ó­sat. Az egé­szet el­si­mít­juk, és rá­szór­juk a meggyet. 160 fok­ra elő­me­le­gí­tett sü­tő­ben meg­süt­jük.

A krémhez elő­ször el­ké­szít­jük a pu­din­got a ta­sa­kon sze­rep­lő le­írás sze­rint, majd hűl­ni hagy­juk. A mar­ga­rint jól el­ke­ver­jük a por­cu­kor­ral, és hoz­zá­ke­ver­jük a ki­hűlt pu­din­got. Az így el­ké­szült kré­met egyen­le­te­sen a meg­sült tész­tá­ra ken­jük.

A máz­hoz a cso­ko­lá­dét gőz fö­lött meg­ol­vaszt­juk az ét­olaj­ban, és hul­lá­mo­kat lo­cso­lunk ve­le a sü­te­mény te­te­jé­re.