Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 27 - Hí­vő íjá­szat

Kultúrkörök

Hí­vő íjá­szat

Íjász­gya­kor­lat­ra hív­ta össze hí­ve­it egy brit lel­kész­nő egy ré­gi, ám még min­dig ér­vé­nyes tör­vény ad­ta jo­gán. Ma­ry Ed­wards, Col­lingbourne Du­cis fa­lu tisz­te­le­te­se sza­bad­té­ri hús­sü­tés­sel, ital­lal és ze­né­vel ven­dé­gel­te meg a fel­hí­vá­sá­nak en­ge­del­mes­ke­dő, az ősi tör­vényt tisz­te­lő hí­ve­it. A kö­zép­ko­ri „pa­rag­ra­fus” fel­ha­tal­maz­za min­den te­le­pü­lés egy­há­zi elöl­já­ró­ját ar­ra, hogy íjász­gya­kor­lat­ra hív­ja össze a fa­lu fér­fi­ja­it.

„A tör­vényt so­ha nem ér­vény­te­le­ní­tet­ték, én pe­dig ki­ter­jesz­tet­tem min­den­ki­re” – idéz­te a BBC brit saj­tó­or­gá­num a lel­kész­nőt, aki hoz­zá­tet­te, hogy egyéb­ként is van ok az ün­nep­lés­re, mert meg­épült a temp­lom új vé­cé­je, és vég­re van fo­lyó­víz az épü­let­ben.

Az íjá­sza­tot III. Ed­ward ki­rály tet­te össz­né­pi sport­tá a 14. szá­zad­ban, ami­vel jócs­kán hoz­zá­já­rult ah­hoz, hogy fé­lel­me­tes hí­rük le­gyen az an­gol íjá­szok­nak fran­cia föl­dön a száz­éves há­bo­rú­ban.

MTI